Socialstyrelsen granskar psykklinik

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Mord och självmord har skakat kliniken

Mordplatsen I januari i år attackerade en 27-årig man åttaårige Tobias som var på väg hem från skolan. Enligt vittnen högg mannen besinningslöst i pojkens rygg med en kniv.

Psykiatriska kliniken i Jönköping har skakats av mord och självmord.

Nu är Socialstyrelsen snart klar med sin granskning av händelserna.

– Vi måste se om det finns något stort fel eller om det bara var otur att fyra så allvarliga händelser har hänt i Jönköping, säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsen.

De fyra händelserna inträffade kring slutet av 2006 och början av 2007 och har anknytning till psykiatriska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov .

I september 2006 avled en kvinna i 20-årsåldern som var intagen på psykiatriavdelningen. Hon hittades död i sängen på morgonen och dödsorsaken är ännu inte klarlagd.

I oktober 2006 knivskars en manlig sjuksköterska till döds av en patient på rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset. Sjuksköterskan öppnade entrédörren för patienten och blev nedstucken med en kniv som patienten hade gömt innanför kläderna.

I januari i år sökte en äldre man hjälp på psykakuten i Jönköping. Senare gick han hem och dödade sin fru och tog sitt eget liv.

Senare samma månad blev åttaårige Tobias ihjälhuggen på väg hem från skolan i Norrahammar av en 27-årig man. 27-åringens anhöriga hade strax dessförinnan larmat psykavdelningen på länssjukhuset där han tidigare hade vårdats.

Kan leda till krav

– De här händelserna gjorde att vi tyckte att vi måste ta ett samlat grepp och utreda de enskilda fallen, se på rutiner och träffa personal och ledning, säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.

Utredningen ska ge svar på om psykvården har fungerat som den ska.

– Vi måste se om det finns någon röd tråd. Finns det något stort fel i Jönköping eller är det bara otur att det här har hänt i Jönköping under en begränsad tid, säger Jonas Nilsson.

Socialstyrelsen lägger nu sista handen vid granskningen och väntas presentera sina resultat inom kort. Rapporten kan komma att innehålla krav på förbättringar inom psykiatriska kliniken.

Kritik tidigare

Utredningen ska bland annat se över klinikens rutiner för att bedöma självmordsrisker. Här har Socialstyrelsen sett att det finns ett bra vårdprogram med en manual för att hjälpa personalen att uppskatta en patients benägenhet att ta sitt eget liv, men att det måste arbetas in bättre i rutinerna.

– Det brukar vara likadant överallt, det finns bra vårdprogram, men de används inte, säger Jonas Nilsson.

Psykvården i Jönköpings län har tidigare kritiserats av Socialstyrelsen för att vårdprogrammet inte har använts fullt ut.