Tjänster för 10 000 snart skattefria

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Snart möjligt att betala barnvakten 10 000 kronor utan att lämna in kontrolluppgift

Barnpassning, husbyggen och städhjälp.

Snart kan det bli möjligt att betala 10 000 kronor för privata tjänster utan att behöva lämna kontrolluppgift.

På tisdag föreslår Skatteverket att fribeloppet höjs från 1 000 till 10 000 kronor per år, uppger Rapport.

Om Skatteverkets förslag blir verklighet blir det möjligt att betala upp till 10 000 kronor till sin barnvakt, städhjälp eller bilmekaniker utan att behöva skatta för beloppet. Men det förutsätter att personen inte driver ett företag.

– Betalar du din kompis för att passa dina barn så behöver du inte skriva någon kontrolluppgift för belopp under 10 000, säger Tommy Carlsson skattedirektör på Skatteverket till aftonbladet.se.

Den som får pengarna behöver bara skatta för det belopp som är överskjutande 10 000 kronor.

”Ingen förankring hos befolkningen”

Bakgrunden till förslaget är att de nuvarande reglerna inte har någon förankring hos befolkningen och för att de nya reglerna skulle minska svartjobben, anser Skatteverket.

– Det är för att anpassa reglerna till vanliga människor. Som privatperson ska man till exempel kunna betala sin barnvakt några tusenlappar utan att känna sig som en skattesmitare, säger Tommy Carlsson.

På Skatteverket hoppas man att det nya förslaget leder till att större resurser kan läggas på att jaga de stora skattebrottslingarna.

– Vi kan inte ha regler som gör stora delar av befolkningen till skattesmitare, när vi behöver alla resurser vi kan få till att hitta de som verkligen smiter från skatten.

Utredningen började i våras

Men det är inte den senaste tidens avslöjanden om skattsmitande politiker som fått Skatteverket att lägga fram förslaget.

– Nej, den här utredningen började i våras efter att vi la fram en rapport om svartarbete, säger Tommy Carlsson.

De nya reglerna föreslås gälla från den 1 januari 2009. Förslaget ska nu presenteras för finansdepartementet som tar beslut om frågan ska utredas vidare.

Finansminister Anders Borg fanns på måndagskvällen inte tillgänglig för en kommentar om det nya förslaget, hälsade hans pressekreterare Anna-Charlotta Johansson.