Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Abir al-Sahlani (C): Jag är fortfarande oskyldig

Uppdaterad 2014-06-02 | Publicerad 2014-01-14

Riksdagsledamoten Abir al-Sahlani (C) har tagit en time out från sina uppdrag sedan hon blev misstänkt för bedrägeri.

Nu ber partiet henne att ta tjänstledigt utan lön istället – för att kunna ersätta henne i riksdagen.

”Jag är inte redo att göra ännu flera avkall. Jag är fortfarande oskyldig”, skriver ledamoten på sin blogg.

Abir al-Sahlani

Abir al-Sahlani, 37, är misstänkt för brott i samband med Centerpartiets biståndssatsning i Irak.

När al-Sahlani blev delgiven misstanke om medhjälp till bedrägeri i november förra året tog hon en time out från sina politiska uppdrag, det vill säga arbetet i riksdagen och som ledamot i partistyrelsen.

Beslutet om time outen tog hon efter ett samtal med gruppledaren Anders W Jonsson. Det innebär att hon fortfarande får full lön, nästan 60 000 kronor, eftersom riksdagen betalar arvode till riksdagsledamöter fram till dess att ledamoten själv ansöker om tjänstledighet, föräldraledighet eller att lämna riksdagen.

Handlar inte om pengarna

Nu ber partiet al-Sahlani att begära tjänstledigt – och därmed bli av med lönen. Men förslaget handlar inte om pengarna, säger Anders W Jonsson.

– Jag har tidigare rekommenderat Abir att ta en time out så att vi kan dela på bördan, vi andra täcker upp för henne i riksdagen. Men eftersom processen verkar dra ut på tiden är det bättre att hon begär tjänstledigt så att vi kan ersätta henne.

Ledamoten har kvittats ut vid omröstningar som en tillfällig lösning, förklarar han.

Men beslutet måste Abir al-Sahlani själv ta.

Hon har inte tidigare velat kommentera brottsmisstankarna eller den pågående förundersökningen – förrän nu. Hon säger till Aftonbladet att hon ännu inte bestämt sig i frågan. I sin blogg utvecklar hon:

”Så länge åklagaren inte bestämmer sig för att antingen lägga ner undersökningen eller gå vidare till domstol, säger partiets interna riktlinjer att jag inte får representera partiet. Det står inte hur länge. Det står inget om uteblivet arvode. Enligt riksdagens regler får jag ta tjänstledigt pga två skäl: sjukdom eller föräldraledighet. Inget av dessa kan appliceras på mig.”

”Blivit avrättad”

Hon skriver att de nästan två månader som gått då hon inte arbetat har känts ”som att jag blivit avrättad” och att hon fullkomligt hatar att vara ifrån sina uppdrag:

”Jag är inte dömd för något brott. Jag har redan fått göra avkall på mitt politiska engagemang genom att dra mig från både EP-valslistan och riksdagslistan. Jag är inte redo att göra ännu flera avkall. Jag är fortfarande oskyldig. Och misstanke är inte grund för tjänstledighet eller uppsägning enligt svensk arbetsrätt, enligt partiets riktlinjer och enligt riksdagens regler.”

Ersättare inte klar

Drygt sex miljoner kronor betalades under fyra år, 2007-2010, ut till C-ledamotens pappas parti ”Nationell demokratisk allians” och ett FN-förbund i Irak. Pengarna motsvarar nästan en tredjedel av det totala partianknutna biståndet från C.

När biståndet för åren 2009 och 2010 skulle redovisas för ett och ett halvt år sedan upptäckte Centerns internationella stiftelse att den ekonomiska hanteringen brustit och en polisanmälan lämnades in.

Enligt SR:s Ekot är det 3,2 miljoner kronor som inte kunnat redovisas. Enligt Abir al-Sahlani är summan hon delgivits misstanke om 620 000 kronor.

Det var i november förra året som Abir al-Sahlani delgavs misstanke om medhjälp till bedrägeri.

Vem som kan ersätta henne i riksdagen om hon begär tjänstledigt är ännu inte klart.

Aftonbladet har sökt Staffan Granerfeldt, statsåklagare, som leder förundersökningen, utan framgång.

Abir Al-Sahlani har efter denna artikel skrevs friats från alla anklagelser.