Forskare: Facebook gör dig olycklig

Publicerad 2013-08-15

Ju mer du använder Facebook – desto olyckligare blir du.

Den slutsatsen har forskare vid universitetet i Michigan kommit fram till.

Forskarna hävdar själva att de har genomfört den första studien av Facebooks inverkan på lycka och tillfredsställelse i livet. På onsdagen publicerades den i den vetenskapliga tidskriften PLOS, rapporterar AP.

Och resultatet är nedslående för alla miljontals Facebook-användare.

"Undergräver välbefinnandet"

Enligt forskarna har världens största sociala nätverkssajt en direkt negativ inverkan på användarnas välmående.

– På ytan erbjuder Facebook en ovärderlig resurs för att tillfredsställa grundläggande mänskliga behov för social interaktion. Men i stället för att öka välmåendet har vi upptäckt att Facebook ger motsatt resultat, att välbefinnandet undergrävs, säger socialpsykologen Ethan Kross som lett studien, till AP.

Mådde allt sämre

För att komma fram till sina resultat använde sig forskarna av 82 unga vuxna. För att mäta hur testpersonerna mådde vid olika tidpunkter hölls sms-konversationer fem gånger om dagen, i två veckors tid, för att mäta deras välmående. Deltagarna i studien fick svara på frågor om hur de mådde, om de var oroliga eller ensamma, hur mycket de använt Facebook och i hur stor grad de umgåtts med familj och vänner.

– Ju mer de använde Facebook vid en given tidpunkt, desto sämre kände de sig nästa gång vi sms:ade dem. Och ju mer de använde Facebook under en tvåveckorsperiod, desto mer sjönk deras nivå av livstillfredsställelse, säger en av forskarna till AP.

Vänner rekommenderas

Men i allt mörker lyckades forskarna notera en ljuspunkt.

Efter att testpersonerna umgåtts med en vän i verkliga livet ökade nivåerna av tillfredsställelse.

– Personliga interaktioner fick dem att må bättre över tid.

Forskarna efterlyser nu fler studier av hur andra sociala nätverkssajter påverkar människors välmående.

– Det här är ett resultat av avgörande betydelse eftersom det berör hjärtat av den inverkan som sociala nätverk kan ha på människors liv, säger John Jonides, kognitiv hjärnforskare vid Michigan-universitetet.