Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

16-årig pojke förgiftad av nervgift

Uppdaterad 2011-07-21 | Publicerad 2011-07-20

Danska livsmedelsverket: kan spridas via vegomaten

En 16-årig pojke från Köpenhamnsområdet har lagts in på sjukhus med en allvarlig matförgiftning.

Läkarna tror att pojken fått i sig ett mycket farligt nervgift genom sin vegetariska mat.

Läkarna misstänker att 16-åringen har drabbats av botulism, som orsakas av ett av de starkaste kända giften. Toxinet angriper nervsystemet och kan förlama andningsmuskeln.

Enligt svenska Smittskyddsinstitutet kan du bli förgiftad av felaktigt tillagad mat. Detta är vad läkarna tror har hänt den förgiftade 16-åringen.

Tror att giftet kommer från vegmat

Det danska livsmedelsverket misstänker att giftet kommer från vegetarisk mat; antingen tofu av märket Urtekram eller pastej av märket Nutana. Tofun har hållbarhetsdatum 26 april 2014 eller 10 maj 2014, och pastejen 25 april 2014, enligt det danska livsmedelsverket.

– De här produkterna har inte sålts i svenska butiker. Ett litet antal har nog sålts till Färöarna men annars är det sålt i Danmark, säger Line Holmen på danska företaget Urtekram till Sydsvenskan.

Mycket farligt gift

Botulism är ett mycket farligt toxin. Ett enda snapsglas av giftet skulle kunna döda hela Sveriges befolkning, enligt Smittskyddsinstitutet.

Symptomen på botulism visar sig först mellan 12 och 36 timmar efter att du har fått i dig giftet. Sjukdomen smittar inte mellan människor, utan sprids via felaktigt tillrett livsmedel.

Sedan 1969 har ett drygt tiotal inhemskt smittade fall av botulism rapporterats i Sverige.