Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Unga surfar på natten

Publicerad 2011-06-08

När de äldre går och lägger sig går de unga ut på nätet.

En ny undersökning visar att nästan hälften av ungdomarna surfar på natten.

Tiden spenderas på facebook eller med streamad film och tv.

Sett över hela spannet användare är en av fem aktiva på nätet mellan 22 och 06 på natten. Men bland de unga är hela 40 procent ute på internet under samma tid. Det visar en ny undersökning från Com Hem.

”Play ökar stort”

Framför allt är det streamad video som lockar allt fler unga att gå ut på nätet.

– Vi ser att allt många unga flyttar över sitt tv-tittande till nätet. Play-funktionerna ökar stort och bland tonåringar är Youtube fortfarande en av de vanligaste sajterna att besöka på nätet, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig och omvärldsanalytiker på Statens medieråd.

Dessutom ökar Facebook stort bland unga. De senaste årens nätraket lockar fortfarande nya användare. Enligt undersökningen har 30 procent ökat sin närvaro på sajten jämfört med ett år sedan.

– Facebook har tagit över helt bland unga efter gamla communities, som Lunarstorm. Det är lite besynnerligt eftersom man inte chattar på samma sätt på Facebook. Exempelvis kan man inte vara anonym, säger Ulf Dalquist.

Bolibompa lockar de yngsta

Surfandet har även krupit ner rejält i åldrarna på senare år. Det beror på att det nu finns innehåll på internet även för de allra minsta, enligt Ulf Dalquist.

– Internetdebuten sker tidigare och tidigare. Vi ser 2–4-åringar som är ute på nätet. Man sitter i mammas och pappas knä och går till exempel ut på SVT:s Bolibompawebb, särskilt när föräldrarna är unga, säger han.