Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Innehållsdeklaration

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-15

Jytte Guteland: Kandidaterna till partiledarposten måste visa vad de tycker politiskt

GRAFIK: PATRIK LINDVALL Klicka på bilden för att se den i större format!

Valberedningens slutna arbetssätt får skarp kritik av den socialdemokratiska kriskommissionen.

I framtiden ska medlemmarna få rösta fram sina kandidater.

– Vi behöver öppna partiet och komma till rätta med slutenheten och maktkoncentrationen, säger Jytte Guteland, SSU:s ordförande.

ssu-topp Kriskommissionen vill skrota valberedningen och låta medlemmarna rösta fram sina kandidater i framtiden. Men SSU:s ordförande Jytte Guteland vill se tuffare förändringar – och redan inför det här partiledarvalet.

Kriskommissionen tillsattes kort efter Socialdemokraternas katastrofval i höstas och i dag presenterar den sina slutsatser.

Men en hel del har redan läckt ut.

Bland annat riktar kommissionen skarp kritik mot partiets valberedningstradition där en liten grupp håller i arbetet med att hitta en ny partiledare.

Vill ha provval

Utan att direkt peka på den pågående processen, som leds av Berit Andnor, konstaterar kommissionen att slutenheten bäddar för spekulationer och ryktesspridning.

För att modernisera arbetet vill kommissionen minska valberedningens inflytande och i stället låta medlemmarna rösta fram sina kandidater genom provval och omröstningar.

Jytte Guteland, SSU:s ordförande och adjungerad i partiets verkställande utskott, tycker att kriskommissionen tar ett steg i rätt riktning. Men hon vill ha mer.

Efterlyser krav

– För att en partiledare ska få ett starkt mandat behöver kandidaterna som nomineras gå ut med sina program och visa vad de tycker politiskt, säger hon.

Därför vill Guteland att kriskommissionen tar chansen och kräver en deklaration av kandidaterna – redan inför detta partiledarval. För att därefter låta medlemmarna debattera deras svar.

”Ingen idé nu”

Tidigare i veckan har flera högt uppsatta S-profiler krävt en öppnare och modernare process, där kandidater vågar träda fram och säga att de vill ha jobbet.

Men få av dem tror att systemet klarar av en förändring nu, när bara några veckor återstår till extrakongressen.

– Det är ingen idé att ändra systemet eller att skjuta upp extrakongressen nu. Vi behöver en ny partiledare så fort som möjligt. Men i framtiden hoppas jag

verkligen att systemet ses över så att medlemmarna får mer inflytande och processen blir mer öppen, säger Lars Stjernkvist, före detta partisekreterare, numera kommunalråd i Norrköping.

”Konstigt system”

– Jag tror att kandidaterna kommer att utkristallisera sig de närmaste veckorna, men visst är det ett konstigt system som bevisligen har stora brister. Jag hoppas verkligen att det blir ändring – men först när nästa partiledare ska väljas, säger den pensionerade S-politikern Enn Kokk i Uppsala.

Johan Persson, ordförande i krisgruppen för organisationsanalys, vill inte föregå dagens presentation, men konstaterar att partiet överlag har problem med slutenhet.

– Det handlar inte om valberedningen specifikt. Det blir lätt så att man vänder sig inåt när man är tillbakapressad politiskt, säger han.

Politikkritik

Men det är inte bara partiets valberedningstradition som har granskats av kriskommissionen. Även politiken har satts under lupp.

Bland annat konstateras att de politiska områdena tillväxt, jobb, skola samt ojämlikhet och fattigdom har haft stor betydelse för de två senaste valförlusterna.