Muhammad Alis brev till sörjande norrmän

Uppdaterad 2011-08-02 | Publicerad 2011-08-01

Tidigare boxningsstjärnan Muhammad Ali.

Han var fruktad i boxningsringen men i verkligheten är han vapenvägrare och socialt engagerad.

Nu skriver legendaren Muhammad Ali brev till de sörjande i Norge – och slår ett slag mot rasism:

– Ingen ska frukta mångkulturen, skriver han enligt nyhetsbyrån AP.

Muhammad Ali, flerfaldig världsmästare som har kallats den allra största, uttrycker i ett brev till alla norrmän sitt deltagande i sorgen efter terrordåden.

”Mitt hjärta omsluter alla”

Han är svårt märkt av Parkinsons sjukdom och lever ett tillbakadraget liv i dag. Det hindrar dock inte den tidigare tungviktaren att med hjälp av sin fru skriva om sina tankar efter vad som hänt i Norge. Han skriver att hans hjärta omsluter alla de, som tvingas bearbeta den ofattbara sorgen och saknaden.

Han vill hedra offren

Han anser att det bästa sättet att hedra offren i Norge är att omfamna andra i ett firande av gemensamma mänskliga värderingar och strävanden.

Anders Behring Breiviks mål var att slå sönder Arbeiderpartiet och dess rekrytering av unga men terroristen riktade också sitt hat mot partiets stöd för ett mångkulturellt samhälle. Behring Breivik fruktade islamisering av Europa.

Muhammad Ali skriver att mångfaldens rikedom är något som gör världen till en bättre plats och att ingen ska frukta mångkulturen. Människor, sade han, har samma ideal oavsett vilken religion eller ras de är.

”Jag ser samma önskemål för våra barn att ha glada, hälsosamma liv, jag ser samma problem för andra mindre lyckligt lottade än oss själva, jag ser samma önskan om fred och värdighet”, skriver han enligt AP.

Han kämpade mot rasism

Muhammad Ali föddes som Cassius Clay men bytte namn när han konverterade till islam. Han har hela sitt liv kämpat mot rasism och stängdes på toppen av sin karriär av från boxningen när han vägrade gör militärtjänsten.

Muhammad Ali skriver i brevet att den som begår sådana terrordåd ”förstår inte att vi alla delar mycket mer med våra medmänniskor än vad som skiljer oss åt”.