Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Storbritannien vill stoppa kamphundskorsning

TT-AP

Publicerad 2023-09-15

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lämnar 10 Downing Street för att svara på frågor i underhuset i förra veckan.

Premiärminister Rishi Sunak ser den större varianten av amerikansk bully som ”en fara för våra samhällen” och avser förbjuda den. Detta efter flera allvarliga hundattacker i Storbritannien där korsningen varit inblandad.

Sunak har gett ministrar i uppdrag att låta poliser tillsammans med hundexperter karaktärisera amerikansk bully XL, en korsning som inte accepteras som en egen ras av varken kennelklubben i Storbritannien eller den i USA, skriver han på sociala medier.

”Den definieras för närvarande inte som en ras, så det här viktiga första steget måste ske snabbt”, säger Sunak på X (före detta Twitter) och fortsätter:

”Vi kommer sedan att förbjuda rasen under lagen om farliga hundar och det kommer att träda i kraft i slutet av året”.

Trycket från allmänheten på regeringen att agera har varit stor sedan en elvaårig flicka anfölls och allvarligt skadades av en amerikansk bully XL i Birmingham i lördags. I torsdags avled en man efter att ha blivit attackerad av en hund som kan ha varit en amerikansk bully.

Fyra hundraser är i nuläget förbjudna i Storbritannien: pitbullterrier, japansk tosa, dogo argentino och fila brasileiro. Amerikansk bully har kommit till genom att man kombinerat raser som amerikansk pitbull, amerikansk bulldog, engelsk bulldog och amstaff.