Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ringsjön stiger: "En oro som tär"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-01-29

Hennes stuga i sommarparadiset Ringsjöbaden i Skåne är bara två år gammal. Nu hotas den av fortsatt stigande vattennivåer.

– Vi är alla väldigt trötta och frustrerade, säger Malmöbon Lisa.

Enligt SMHI väntas ytterligare stigning.

— Det ser ut som att vattennivåerna fortfarande ökar något. Men tillrinningen, mängden vatten som kommer till sjön, minskar kraftigt. Förmodligen kommer det nu att kulminera inom någon dag eller några dagar, säger Fredrik Schück, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Området, som skapades på 60-talet, består mestadels av fritidshus. Men här finns också ett antal permanentboende, varav flertalet nu har evakuerats.

– Det är en oro som tär, säger Lisa.

Lyfter i frustration

Redan vid nyår trodde husägarna att översvämningen peakat, men det har bara blivit värre. I fredags fick Lisa ut ett lass med krossad sten, som hon försökt bygga en skyddsvall av. Nu går det inte längre att köra till området.

– Jag har lyft min kross i frustration, bara för att göra någonting.

I Vombsjön har vattennivån däremot börjat sjunka och därför behöver inte längre lika mycket vatten släppas ut från sjön. Därmed räknar SMHI med minskat vattenflöde i Kävlingeån, för vilken hittills röd varning är utfärdad för höga flöden.

”Bättre och bättre”

– Det ser bättre och bättre ut, säger Fredrik Schück.

Varningen för höga flöden kommer troligen att övergå från röd till orange under tisdagen, tror han. Men han understryker att det kommer att ta tid för allt vatten att sjunka undan.

För Almaån och Helge å i Skåne är gul varning utfärdad för höga flöden, men där ser det ut som att det har börjat stagnera.

Även för Stångån i Östergötland finns en gul varning. Där räknar SMHI med ett ganska stabilt flöde de kommande dagarna. För Finspångån finns en orange varning. Där finns risk för påverkan på tågtrafik på grund av översvämning nära järnvägen.