Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bostadskris à la Kuba – från herrgård till kaos

TT TT-AP

Publicerad 2023-12-27

För hundra år sedan var huset på Calle Villegas, i hjärtat av området Gamla Havanna, en ståtlig byggnad med högt i tak, smidesräcken och marmortrappor.

I dag är huset – som enligt legenden en gång tillhört en adelsman – i förfall.

Genom väggen på ett provisoriskt badrum sticker rötterna av ett träd ut där fåglar byggt sina bon. Fasaden har helt försvunnit och huset ser ut att luta. Överallt ligger bråte och sand utspritt.

Byggnaden är en av många som de senaste åren delvis förvandlats till ruiner eller fått synliga skador.

De boende berättar att de upprepade gånger bett myndigheterna om hjälp – men utan resultat. I oktober dog tre personer på samma gata efter att ett liknande hus rasat ihop.

Rädslan över att deras byggnad ska gå samma öde till mötes har ökat efter år av misskötsel, flera väderkatastrofer och en allt djupare ekonomisk kris.

Maricelys Colás har bott i huset, i utkanterna av Kubas huvudstad Havanna, i nästan 60 år.

– Hur kan vi undgå att leva i rädsla? Varje gång det regnar känns det som att små stenar faller på mig, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Erkänner problemet

Det kubanska kommuniststyret har erkänt problemet med de förfallna bostäderna men säger att bristen på resurser förhindrar myndigheterna från att ta tag i krisen.

De som är påverkade frågar sig varför Kubas stora investeringar inom turismen inte saktar ner. På så sätt skulle regeringen kunna ta itu med bostadsproblemet, anser de.

Huset på Calle Villegas, som numera luktar mögel, beräknas ha byggts i slutet av 1700- eller början av 1800-talet. Totalt sex familjer där, tre på bottenvåningen och tre på övervåningen.

De säger att byggnaden en gång tillhörde markisen av Pinar del Río, som blev adlad av den spanska kronan före Kubas självständighet från Spanien 1898.

Mario Luis Poll, som har bott i huset i 19 år, går runt i sin lägenhet och visar alla reparationer han har gjort för att försöka hålla ihop taket efter att golvet i rummet ovanför kollapsade.

Får inget svar

Precis ovanför honom står Marcos Villa inför ett annat problem: Löven från ett träd växer ut ur hans improviserade badrum.

2020 hade Kuba runt 3,9 miljoner bostäder, varav fyra av tio bedömdes vara i dåligt skick, enligt siffror från den kubanska regeringen. Underskottet ligger på 800 000 bostäder, uppger Kubas bostadsansvariga Vivian Rodríguez.

De som bor i huset på gatan Villegas kräver att huset restaureras – eller att de ska få flytta in någon annanstans. Men efter flera försök utan att ens ha fått svar har de tröttnat på att be myndigheterna om hjälp, säger de.

– Om markiserna kom tillbaka till livet och såg det här huset skulle de säkert dö igen, skämtar Elayne Clavel, som även hon bor i huset i Gamla Havanna.