Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

90 000 har skrivit på upprop om våldtäktsdom

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-02-28

Hovrätten för västra Sverige friade mannen. Rättens domare var osäkra på vad snippa innebär. Arkivbild.

På drygt ett dygn har den digitala protestlistan mot den friande ”snippadomen” fått tiotusentals underskrifter.

Det var efter att en man som tidigare dömts för två fall av våldtäkt på en tioårig flicka friades av hovrätten i västra Sverige som en omfattande proteststorm bröt ut i bland annat sociala medier.

Som en reaktion mot den friande domen startade också kriminologen och debattören Nina Rung ett upprop på sajten change.org där hon kräver obligatorisk utbildning om sexualbrott för hela rättsväsendet.

Uppropet, som riktar sig till justitieminister Gunnar Strömmer (M), har efter drygt ett dygn fått närmare 90 000 underskrifter.

I uppropet framförs bland annat krav på att det införs en nationell utbildning om sexualbrott mot barn på polis-, socionom- samt juristutbildningen samt för de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och nämndemännen.

Där finns också krav på en utredning som undersöker om särskilda barndomstolar bör införas för att ta tillvara barnens bästa.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet då hovrätten friar mannen för våldtäkt, trots att den anser det bevisat att han tagit på och i flickans kön. Eftersom hon haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt in mannens fingrar trängt in gick det inte att ”styrka att mannen penetrerat hennes underliv”. I och med detta valde hovrätten att fria mannen.

Bakom domslutet stod fyra av hovrättens fem domare.

Flickans mamma uppger för SVT Nyheter Halland att familjen kommer att överklaga domen till Högsta domstolen (HD). Det innebär dock inte att fallet kommer prövas där. Först måste HD bevilja prövningstillstånd, vilket endast en mycket liten del av alla fall som överklagas till HD får.

Riksåklagare Petra Lundh har inte meddelat huruvida hon avser att överklaga domen till HD. Lundh vill inte lämna några kommentarer i nuläget, med hänvisning till att det är en pågående process, enligt Åklagarmyndighetens presstjänst. En överklagan måste lämnas in senast 23 mars.

Rättad: En tidigare version av texten hade en felaktig uppgift rörande familjens överklagan.