I väntan på besked: "Vi är inte skyddslösa"
Publicerad 2023-07-13
Vad händer med Sveriges försvar i väntan på ett turkiskt Natobeslut?
Har Sverige skydd fram till oktober – och vad händer om landet skulle hotas?
– Vi är inte skyddslösa, säger försvarsstabschef Michael Claesson.
I väntan på medlemskap i Nato finns utöver Sveriges egna försvarsplan även försvarssamarbete med Finland och ett antal tydligt uttryckta säkerhetsåtgärder från flera europeiska länder och USA att luta sig mot, intygar försvarsstabschef Michael Claesson.
– Det är inte så att vi är hjälplösa eller står helt ensamma, säger han till TT.
”Hjälp av Ukrainatyp”
Ett anfall är dock inte särskilt troligt fram tills ett parlamentariskt beslut fattas i Turkiet i oktober, om man får tro Mike Winnerstig, chef för den säkerhetspolitiska enheten vid FOI.
Den enda tänkbara fienden – Ryssland – är just nu ”väldigt upptagen i Ukraina”. Och om något mot all förmodan sker ser ett antal länder – som USA men även England, Tyskland och några till – Sverige som i princip en del av Nato som därmed ska få hjälp i händelse av konflikt, säger han.
– Problemet är att den hjälpen sannolikt skulle bli av Ukrainatyp, att man skulle skicka utrustning men inte soldater. Men risken för en attack under de närmaste månaderna är mycket liten, fortsätter Mike Winnerstig.
”Sista steget saknas”
Hur förbereder sig då Sverige just nu – i väntan på medlemskap? Och hur påverkar några månaders ytterligare väntan det arbetet?
– Vi kan konstatera att i sak så innebär det att vi inte kommer igång med de sista stegen i integrationsåtgärderna som vi behöver göra som fullvärdig medlem, säger försvarsstabschef Michael Claesson.
Han uppger att det exempelvis handlar om att koppla samman våra it-system och vidta åtgärder som behövs för att snabbt kunna få ut personal snabbt till olika natostaber.
– Vi genomför olika typer av förberedelser, fortsätter han.
– Men sista steget saknas.
Planering påverkas
Att processen förlängs ett par månader påverkar dock inte Sverige avsevärt, säger FOI:s Mike Winnerstig.
– Vi fortsätter som vanligt. Vi är inviterade som medlemmar och vi har rätt att delta i alla Natos arbetsgrupper förutom de som har med kärnvapen att göra.
Den militära planeringen kan fortgå – däremot är det oklart vilken roll Sverige kan spela i de nya försvarsplaner Nato tagit fram för försvaret av Europa.
– Eftersom vi inte är medlemmar än kan vi inte vara en aktiv del av den försvarsplaneringen.