Tusk: ”Donald Trump är ett hot mot Europa”
Publicerad 2017-01-31
WASHINGTON. USA:s president Donald Trump utgör ett existentiellt hot mot EU.
Den skarpa varningen kommer från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
”Utmaningarna som EU står inför nu är de farligaste någonsin”, skriver han i ett brev till medlemsländerna.
Läget för det europeiska samarbetet är alarmerande. Det menar Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet. Inför fredagens toppmöte på Malta har Tusk skickat ett brev till ledarna för EU:s medlemsländer. Där beskriver han en rad hot som Europa står inför.
Enligt ordföranden är några av de mest akuta farorna ett aggressivt Ryssland, det alltmer framfusiga Kina, islamistisk terrorism – och de dramatiska utspelen från USA:s nye president Donald Trump.
”Utmaningarna som EU står inför nu är de farligaste vi sett sedan Romfördraget (överenskommelsen från 1957 som blev grunden till EU, reds. anm) undertecknades”, skriver Tusk.
”Inte förekommit tidigare”
Tonen i brevet är dramatisk.
”De här hoten har inte förekommit tidigare, åtminstone inte på den nivå som vi ser nu”, menar ordföranden.
EU-toppen in hoten mot samarbetet i tre kategorier:
- En ny geopolitisk situation i omvärlden. Här oroas Tusk av Rysslands agerande gentemot sina grannländer, Kinas mer självsäkra attityd på den internationella arenan samt krig och terror i Mellanöstern.
- Anti-europeisk stämning i många av medlemsländerna. Framväxten av nationalistiska och EU-kritiska rörelser kan destabilisera samarbetet, menar Donald Tusk.
- Minskad tro på demokratin hos den politiska eliten. De EU-positiva ledarna i Europa uppvisar ett falnade förtroende för den europeiska integrationen. I stället ser Tusk en ökande tendens att falla för populistiska resonemang.
Varningen: Kan öka Rysslands makt
Bland farorna som ordföranden för Europeiska rådet ser så verkar maktskiftet i Vita huset sticka ut lite extra.
”De oroande deklarationerna från den nya amerikanska administrationen gör vår framtid högst oförutsägbar. För första gången i vår historia, i en alltmer multipolär omvärld, blir så många öppet anti-europeiska eller EU-skeptiska som bäst. Framförallt försätter förändringen i Washington EU i en svår situation. Den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 åren av amerikansk utrikespolitik.
Enligt Tusk finns det bara ett sätt att möta dessa utmaningar: Mer samarbete.
”Europas upplösning skulle inte leda till något mytologiskt och fullständigt återupprättande av medlemsländernas självständighet. I stället skulle det leda till ett påtagligt beroende av supermakterna USA, Ryssland och Kina”, skriver han.
Tusk avslutar med en blinkning mot Donald Trump:
”Vi bör påminna våra amerikanska vänner om deras eget motto: Enade vi stå, söndrade vi falla”.
Positiv till brexit
Donald Trump har flera gånger kritiserat EU. Presidenten har hyllat Storbritanniens kommande utträde, och förutspått att flera länder kommer att gå samma väg.
När Trump träffade den brittiska premiärministern Theresa May i förra veckan upprepade han det budskapet.
– Jag tror att brexit kommer att bli en underbar sak för ert land. Ni kommer att få er egen identitet och ni kommer att kunna ingå era egna handelsavtal utan att någon övervakar er, sa presidenten då.
På tisdagen tog Sveriges statsminister Stefan Löfven emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Stockholm. De båda ledarna kritiserade Trumps inreseförbud hård.
– Bekämpning av terrorister rättfärdigar inte att man går emot en viss befolkningsgrupp, sa Merkel.