Ingen ny regering i sikte i Frankrike

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-15 12.34

Över en vecka efter det franska ödesvalet är framtiden fortfarande oviss om vem som ska bli landets nya premiärminister.

Försöken att hitta en kandidat till posten misslyckas gång på gång. Nu är det öppen fejd mellan de två största partierna i vänsteralliansen.

”För tillfället kommer vi inte att delta i några ytterligare diskussioner om regeringsbildningen”, skriver det radikala vänsterpartiet Okuvade Frankrike i ett pressmeddelande.

Partiet är det största i vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) där även Socialistpartiet (PS), ekologisterna och kommunisterna ingår.

Alliansen vann flest röster i parlamentsvalet den 7 juli men med 193 av parlamentets 577 platser har NFP långt ifrån egen majoritet. Nu pågår dessutom en öppen strid mellan partierna om vem som ska bli alliansens premiärministerkandidat och därmed den som utser landets regering.

Förbannad

Flera namn har varit på tapeten, däribland ledaren för Socialistpartiet Olivier Faure och ekologisternas Marine Tondelier. Men alla har förkastats av det ena eller andra partiet. I söndags föll också förslaget av 73-åriga Huguette Bello, regionpresident för franska ön La Réunion, när PS sade nej.

– Jag är förbannad på de här systematiska blockeringarna och vetona från Socialistpartiet, säger Manuel Bompard från Okuvade Frankrike till den franska tv-kanalen BFMTV.

Partiet kommer inte att medverka i några fortsatta diskussioner ”förrän Socialistpartiet har avsagt sig sitt veto mot någon annan kandidat än sin egen”, meddelar partiet.

Regeringen avgår

PS vill se en kandidat som lutar mer åt mitten-vänster än Okuvade Frankrike och Kommunistpartiet. I en intervju i fransk tv försöker partiledaren Olivier Faure lugna ner kritiken mot alliansens svårigheter att komma överens:

– Ingen behöver oroa sig, vi kommer att hantera det här, det tar sin tid.

På tisdag väntas regeringen hålla sitt sista ministerråd innan den avgår, enligt regeringskällor som tidningen Le Figaro har talat med.

På torsdag öppnar åter Nationalförsamlingen efter att ha varit stängd sedan president Emmanuel Macron upplöste parlamentet och utlyste nyval.