Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Viruset blåtunga har konstaterats i Skåne

TT

Uppdaterad 15.13 | Publicerad 14.52

Blåtunga kan drabba nötkreatur. Arkivbild.

Viruset blåtunga har konstaterats hos ett får i Hässleholms kommun, rapporterar P4 Kristianstad.

För mindre än en vecka sedan meddelande Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att man konstaterat det första fallet av viruset i Sverige på 15 år.

Det gällde en mjölkko i Bohuslän. Några timmar senare meddelade SVA att ytterligare ett fall hade konstaterats, den här gången hos ett nötkreatur i Halland. Ett tredje fall konstaterades hos ett får i Halland på måndagen. Det senaste fallet i Hässleholm var det fjärde.

– Hittills har det bara varit enstaka djur. Det är ju knott som smittar och de finns inte i Sverige så ofta. Därför är det många år sedan vi hade det senast, säger Joakim Nordblom, pressekreterare vid SVA, till TT.

Blåtunga kan inte smitta människor. Virussjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Viruset smittar inte mellan djur utan via en insekt. Symptomen kan vara lindriga men också leda till allvarlig sjukdom och död.

I dag finns det inte krav på att djur ska vaccineras i Europa, till skillnad från under det stora utbrottet 2008. Numera är det frivilligt för EU-länderna att bekämpa sjukdomen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln