Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Malta nobbar Ruby – får inte lägga till

Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-09-24 06.57

Lastfartyget MV Ruby efter att ha fått nobben i hamnen i Tromsø.

Turerna fortsätter kring det skadade fartyget MV Ruby som transporterar tusentals ton ammoniumnitrat – klassat som farligt gods.

Ruby, som seglar under maltesisk flagg, befinner sig just nu i Nordsjön, enligt uppgift med kurs mot Malta – men där får hon inte lägga till, bekräftar en talesperson för transportdepartementet för tidningen Malta Today.

MV Ruby bär på 20 000 ton ammoniumnitrat och skadade skrovet i samband med lastning i en rysk hamn på Kolahalvön. Det sökte strax därefter nödhamn i norska Tromsø för att kunna lasta av och repareras men fick inte tillåtelse.

– Fartyget kommer endast tillåtas till hamn i Malta om lasten töms, annars kommer det inte släppas in på maltesiskt territorialvatten, säger talespersonen.

Ammoniumnitrat är en kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – då i mycket mindre mängder.

Rätt hanterat ska det dock inte vara någon fara, och ämnet hanteras dagligen i bland annat svenska hamnar. Enligt Kustbevakningen klassas ammoniumnitrat som farligt gods, men myndigheten bedömer att transporten är ”en del av normalbilden”.