Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nytt svenskt ja till "chat control"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 05.50

Demonstration mot det så kallade "chat control" på Mynttorget i Stockholm tidigare i år. Arkivbild.

Sverige har på nytt sagt ja till det omstridda EU-lagförslaget ”chat control”.

Men vägen till färdig lag är fortsatt lång och oviss.

Förslaget handlar om den så kallade CSAM-förordningen, att skydda mot övergrepp mot barn, men har fått benämningen ”chat control” av dess kritiker för övervakningsmetoderna av digital kommunikation som föreslås. Total ”statlig” övervakning, menar motståndarna.

Under torsdagen sade S, M, L och KD ja till förslaget i riksdagens justitieutskott. V, SD, C och MP invände mot formuleringarna.

– Vi tycker att parlamentets förslag bättre kombinerar behovet att skala upp arbetet mot sexuell exploatering samtidigt som den personliga integriteten värnas, säger Rebecka Le Moine (MP).

Enighet krävs

Hon syftar på EU-parlamentets omarbetade formuleringar av förslaget, som lättar på övervakningsbiten. Den versionen måste dock synkas med Ungerns förslag, som är det justitieutskottet nu röstat ja till. För att den mer övervakningstunga versionen ska vinna laga kraft krävs först att Sverige och övriga länder enas på EU:s ministerråd senare i oktober – därefter måste rådet, parlamentet och kommissionen enas.

– Det finns bra saker i förordningen, men den måste bli mer proportionerlig med integritetsfrågan, säger Le Moine.

Moderaterna gick till EU-val på att vara emot ”chat control”. I en kommentar till TT säger Moderaternas gruppledare i justitieutskottet, Mikael Damsgaard:

”Sexuella övergrepp mot barn är något som är ett stort samhällsproblem och vår utgångspunkt har varit att få till en bättre balans mellan säkerhet online och den personliga integriteten. Det förslag som nu diskuteras har en bättre balans än ursprungsförslaget. Den linje som antogs nu är närmast identisk med den tidigare linjen från september 2023.”

”Misslyckande”

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger till P4 Extra att det hela är en ”ständig avvägning”:

– Å ena sidan integritet, som vi normalt sett i Sverige har varit väldigt noga med, att skydda den enskildes integritet. Mycket sekretess och så här. Å andra sidan att kunna ha brottsbekämpning som fungerar. Inte minst nu i en digital tid när brottslingar väldigt ofta använder väldigt avancerade digitala verktyg.

C hör till partierna som är kritiska och inte tycker att avvägningen mellan brottsbekämpning och personlig integritet nås:

”Att som Ungern och regeringen driva på 'chat control' är ett misslyckande i att balansera dessa värden på ett sätt så att integriteten värnas”, säger partiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg i en skriftlig kommentar till TT.