Polisen krävs på svar om Palestinaprotester
Publicerad 05.45
Rikspolischefen och riksåklagaren har i dag kallats till riksdagen för att förklara hanteringen av Palestinademonstrationerna.
KD:s Torsten Elofsson vill ha en lägesrapport över hur många som rapporterats för brott och åtalats i samband med demonstrationerna.
– Man går i demonstrationstågen, säger en sak på svenska och en på arabiska. Jag vill veta var gränsen går för yttrandefriheten i de här sammanhangen, och vad som är att betrakta som hets mot folkgrupp, säger Torsten Elofsson, rättspolitisk talesperson för KD.
Kristdemokraternas initiativ att bjuda in rikspolischef Petra Lundh och riksåklagare Katarina Johansson Welin kommer efter incidenter med bland annat hot mot journalister och störningar av politiska möten.
Terrorflaggor
Bland annat har en reporter på Sydsvenskan hotats av demonstranter utanför sitt hem, och flera ministrars offentliga framträdanden har störts. I riksdagen har aktivister kastat tomater mot utrikesminister Maria Malmer Stenergard.
Därtill har Sydsvenskan under hösten rapporterat om hur Hamasledare hyllas i svenska protesttåg, och GP har beskrivit hur flaggor från de terrorstämplade organisationerna Hamas, Hizbollah och PFLP vajat i tågen.
– Det är närmast riksåklagaren som jag tycker måste svara på det och hur man ser på det rent rättsligt. Är det åtalbart att göra det eller är det straffritt? säger Elofsson.
”Låg profil”
Torsten Elofsson tycker att det kan uppfattas som att polisen håller ”en låg profil” i sitt bemötande och vill veta vilka riktlinjer polisledningen gått ut med.
– Jag upplever att polisen har en dialog med demonstranterna. Men om det förekommer skadegörelse, misshandel, hot och uttryck som kan karaktäriseras som hets mot folkgrupp måste man ju som polis ingripa, säger han.
Han är orolig för en eskalering, och pekar på förra veckans våld mot israeliska fotbollsfans i Amsterdam.