Prins Harry: ”Jag har dödat talibaner”

Publicerad 2013-01-22

20 veckors postering i Afghanistan är över för brittiske prins Harry.

I sin sista intervju innan han lämnade landet i natt berättade kungligheten att han dödat fiender.

– Jag tog liv för att rädda liv.

Eftertänksam, men utan ånger.

Så beskrivs prins Harry i brittisk press i dag, efter erkännandet att han dödat talibaner under sin tid i Afghanistan.

– Alla här har avfyrat ett visst antal skott, säger han.

– Att ta ett liv för att rädda ett liv, det är det allt handlar om. Om människor försöker göra dumma grejer mot våra killar så dödar vi dem. Jag är inte här på någon räkmacka, vårt jobb som helikopterpiloter är att se till att killarna som är på marken är skyddade och om det betyder att vi måste skjuta någon så gör vi det.

"Det är hans jobb"

En arméofficer som vill vara anonym säger att det vore naivt att tro att prinsen inte skulle ha dödat människor under sina fyra månader i landet.

– Harry flyger en attackhelikopter. Hans jobb går ut på precis just det: att attackera. Det är otänkbart att vara attackpilot och inte tvingas interagera med fienden. Självfallet har han dödat människor.

Kapten Wales

Prinsen, som under sina fyra månader i Afghanistan kallats Kapten Wales, flög i natt till Cypern där han ska tillbringa några dagar med kollegor innan det är dags att återvända till England. Något han inte ser fram emot.

– Jag har varit en soldat i sex och ett halvt år och jag föredrar titeln Kapten Wales bra mycket mer än Prins Harry. När jag är i armén glömmer jag vem jag är… även om min pappa hela tiden påminner mig.

ANNONS