Polisen i Göteborg bekräftar gängkrig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-13

”De krigar om en kriminell marknad som består av utpressning och narkotikabrott”

Klas Friberg på polisen säger att gängen slåss om en kriminell marknad.

Göteborgspolisen bekräftar att man har ett uppblossande gängkrig mellan två rivaliserande kriminella organisationer i Göteborg.

På en presskonferens i dag berättades att man nu förstärker insatserna mot den organiserade brottsligheten.

– Vi har ett gängkrig mellan två rivaliserande gäng här i Göteborg, säger polisens kommenderingschef Klas Friberg.

På en presskonferens som hölls i Göteborg i dag bekräftade polisens kommenderingschef Klas Friberg att man har fått ett nytt gängkrig på halsen:

– Vi har haft ett antal våldsbrott som har inträffat i Göteborg under helgen och vi har haft en del tidigare händelser före helgen också som har samband med det. Vad vi kan säga om detta nu är att jag kan bekräfta att det finns ett pågående gängkrig mellan två rivaliserande kriminella gäng. Personer anknytna till gängen hyser agg mot varandra av olika skäl och de har under en tid försökt skada varandra genom skjutningar. De har velat markera mot varandra, säger han och fortsätter:

– Det här ser vi mycket allvarligt på. Rikskriminalpolisen har arbetat i ett och ett halvt år i insatsen Alcatraz, som har varit riktad mot organiserad brottslighet. Med anledning av det som hänt de senaste dygnen förstärker vi insatsen här i Västra Götaland redan från i dag. Syftet är dels att förhindra brott men också att gripa och lagföra personer som gjort sig skyldiga till brottsligheten.

Oskyldiga kan skadas

Under Alcatraz har polisen gjort cirka 300 ingripanden, cirka 50 fängelseår har utdömts och ett antal vapen har beslagtagits. Nu förstärks arbetet från polisens sida:

– Den här rivaliteten riktar sig mot varandra, inte tredje man, det är viktigt att framhålla. Men vi ser med stor oro på exempelvis skottlossning, för det kan innebära att tredje man kan komma till skada, säger han.

Vilka gäng är det som slåss med varandra?

– Det kommenterar vi inte i dag. Men de krigar om en kriminell marknad som består av utpressning och narkotikabrott, bland annat.

Enligt Klas Friberg är minst 100 personer inblandade i gängkriget.

– Det handlar om tresiffriga tal, svarar han på frågan om hur många som är inblandade.

Vilka är de grövsta brotten som begåtts?

– Vi har allt ifrån mordförsök och mord på personer som tillhör de här kriminella nätverken.

Skott mot polisen

Skjutningen mot polishelikoptrarna har sannolikt inte med gängrivaliteten att göra, enligt Klas Friberg.

– Vi hade en händelse som rapporterades in vid åttatiden i morse då en anställd vid helikopterdivisionen på Säve upptäckte att det varit en skjutning på natten in i hangaren. Helikoptrarna har då skadats. Det har nu inletts en förundersökning om grovt sabotage. Vi ser mycket allvarligt på det här.

Enligt Friberg finns det inget i dagsläget som knyter ihop vare sig skjutningen mot Sävehangaren eller den mot polisstationen i Partille i helgen med den pågående gängkonflikten.

– Vi vet inte varför detta har skett eller varför.

Det finns heller inga ”klockrena” vittnen till händelserna. Inte heller någon misstänkt. Angående skottdådet mot polisstationen i Partille säger han:

– Det var ungefär lika många skotthål i den närliggande gymlokalen som i polistationen.