Moderater slutar efter anmälan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Men paret anser att de inte gjort något fel

Vissa av djuren var så vanvårdade att de fick avlivas.

Efter en djurskyddsanmälan mot parets gård lämnar nu moderaterna Peder och Marie Tegnebo alla sina politiska uppdrag inom Ödeshögs kommun samt inom LRF.

Djurskyddsinspektören reagerade kraftigt vid sitt besök hos makarna Tegnebos gård söder om Ödeshög. Hon möttes av fastklämda djur i trånga utrymmen och nedtrampade lamm. Vissa av djuren var så illa däran att de fick avlivas. Djurskyddsinspektören anmälde ärendet gällande brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri.

Olyckshändelse

Att det skulle råda missförhållanden vid gården avfärdas dock av Peder Tegnebo.

- Det är en olyckshändelse som blivit förstorad. Vi bor inte på gården men tittar till djuren en gång om dagen. Just denna gång kan det ha varit så att en räv kommit in och jagat runt bland djuren så de ställt sig tätt intill varandra.

Men även om paret anser att de inte gjort något fel avsäger de sig nu sina politiska uppdrag. Marie Tegnebo sitter som moderat landstingsfullmäktige, i hälso- och sjukvårdsnämnden och polisstyrelsen och Peder Tegnebo som suppleant för moderaterna i Ödeshögs kommunfullmäktige. Dessutom har han avsagt sig ordförandeskapet i Alvastrabygdens LRF. Även Marie Tegnebo har suttit med i den lokala LRF- styrelsen, en post hon nu lämnar.

Om du anser att ni inte gjort något fel, varför slutar du då som politiker?

- Det är tufft att vara politiker. Jag tycker att man är så utsatt och det blir så mycket skriverier och det vill jag inte vara med om längre.

Det var en granne som anmälde paret. Att det inte råder grannfrid är tydligt.

- Nej, det gäller att vara sams med sin granne. Jag råkade dra upp jord på hans väg med min traktor och sedan anmälde han gården.

Så anmälningen beror på att grannsämjan är dålig, inte på grund av djurhållningen hos er?

- Precis, så är det.

Tänker du stanna kvar hos moderaterna?

- Vi får väl se hur det blir med det.

Det är inte första gången paret är i blåsväder. För ett år sedan fick de böta 100 000 i böter för ett svartbygge i Hästholmen.