Flyt på höstens hälsosatsning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-11

Stillasittande skolbarn på Lidingö ägnar veckan åt motion

Fjärdeklassarna på Käppalaskolan får prova på allt från att paddla till att gympa och spela golf i veckan.

Politikerna på Lidingö har bestämt sig för att kommunen ska bli Stockholms hälsosammaste.

Först ut i satsningen är de stillasittande skolbarnen.

Hela veckan får elever på Lidingö i årskurs 4-9 prova på allt från boxning och äventyrsgympa till skytte.

– Förhoppningsvis hittar de en motionsform som de gillar och vill fortsätta med, säger biträdande utbildningschef Ulla Thörnberg.

Prova-på-veckan ingår i en handlingsplan för barnens hälsa. Cirka 1 200 skolbarn får under veckan möjlighet att prova på olika sporter.

Fetma och diabetes

– Vi har sett att de yngre barnen rör sig mycket, men att aktiviteterna avtar i stigande ålder, säger Ulla Thörnberg.

– Det finns många oroväckande signaler som många stillasittande aktiviteter, barnfetma och åldersdiabetes hos tioåringar. Ett av våra främsta mål är rörelse varje dag.

Prova-på-veckan kommer följas upp senare i höst, bland annat med en rörelsetävling. Utbildningsförvaltningen har kontaktat olika föreningar för att få hjälp att aktivera barnen.

Nytt och nyttigt

Punkt SE hittar ett gäng tappra fjärdeklassare nere vid vattnet i friluftsområdet Hustegaholm. De har precis varit ute och paddlat kanot i ösregn, men är trots detta överlyckliga. Michael Lidman, enhetschef på Kultur och fritidskontoret, som följt med på paddeläventyret tycker att veckan är ett bra initiativ.

– Det är ju en fantastisk möjlighet att få hit så många barn och låta dem prova på något nytt. Samtidigt som de får motion.