Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här försöker han stjäla polisbilen

Publicerad 2015-07-08

Mannen kastade sten mot polispatrullen.

Sedan försökte ha sno deras polisbil.

– Mannen får psykbryt och går bananas, säger vittnet Marcus Wilberg.

Det var i lördags kväll som polisen fick larm om en hotfull person i Gustavsbergs centrum. När patrullen kom till platsen möttes den av en man som direkt kastar en sten mot bilen.

Marcus Wilberg var på väg hem efter att ha sett en fotbollsmatch när han blev vittne till en både obehaglig och märklig händelse.

– Vi stöter på ungdomar som ser helt livrädda ut och frågar vad det är som händer. De pekar bort mot en kille som skriker hysterisk ute på parkeringsplatsen. Vi går bort och kollar vad som händer och då hotar han oss, säger Marcus Wilberg.

”Reagerar inte på pepparsprej”

Marcus och hans vänner känner att de inte kan göra något utan backar och ringer polisen. En patrull var redan på väg efter att flera personer hade larmat. Kort efteråt dyker en polisbil upp.

– Mannen får psykbryt och går bananas. Han tar upp en gatsten och kastar den mot polisbilen när de sakta rullar in. De kliver ut och i alla fall den ena drar sitt vapen.

Marcus ser hur polisen pepparsprejar mannen två gånger utan verkan. De försöker sedan få honom att lägga sig ned.

– Men han fintar dem och springer mellan dem och bort mot polisbilen. Sen hoppar han in i bilen och slår igen dörren. Det lyser lampor där bak så antingen trycker han på bromsen eller försöker dra handbromsen på något sätt.

”De skötte situationen bra”

På Marcus film från händelsen ser man hur poliserna sliter upp dörren och drar ut mannen för att med batongslag få ned honom på marken.

– I den här situationen kändes det som att det krävdes. De hade använt pepparsprej utan att det hjälpt och här fick man stopp på honom med rätt mängd våld, säger Marcus Wilberg som tycker att polisen skötte situationen bra:

– De hade förstått situationen. De åkte långsamt fram utan blåljusen påslagna.

Omhändertogs berusad

Polisen bekräftar att mannen kastat sten mot en patrull och att man tvingats använda pepparsprej.

– Han är misstänkt för våld mot tjänsteman och omhändertogs enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer, red.anm.), säger Krister Holmer, stationsbefäl vid Nackapolisen.

Följ ämnen i artikeln