Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Total kollaps hotar Europa

Publicerad 2012-05-27

Kommer ett grekiskt utträde ur eurozonen att förhindra att krisen sprider sig till andra länder? Nej. Åtminstone inte om man ska tro de lagar som styr naturens ekosystem. I stället hotar total kollaps.

Risken för att Grekland ska lämna eurosamarbetet har ökat. Det fruktade scenariot, som har döpts till både "Grexit" och "Drakmageddon", beräknas bli extremt kostsamt, både för EU och grekerna själva.

Den stora frågan är dock om detta, i så fall, räcker för att förhindra att krisen sprider sig till länder, som Spanien och Portugal.

Vetenskapsmän som sysslar med att beräkna hur olika ekosystem i naturen fungerar svarar ett tydligt "nej" på den frågan.

Ofta kollaps i naturen

Problemet, säger de, är hur samarbetet är uppbyggt. Och det kan inte Grexit ändra på, skriver New Scientist.

– Euron är nog det sämst tänkbara sättet för att hantera ett stabilt system på, säger nätverksexperten George Sugihara, verksam vid Scripps Institution of Oceanography i La Jolla, Kalifornien, och före detta investeringschef på Deutsche Bank.

Det grundläggande problemet, menar han, är att den gemensamma valutan har ökat de enskilda medlemmarnas beroende av varandra, samtidigt som varje enskild medlem fortfarande kan agera självständigt utifrån sin egen ekonomiska situation.

När detta händer i ett system i naturen utsätts hela nätverket för en risk av nyckfulla medlemmar. Utrotning eller total kollaps blir ofta följden.

Skenet bedrar

Ett ekonomiskt nätverk som vill undvika detta har tre alternativ: bryt det ömsesidiga beroendet, öka regleringen eller förlora medlemmar.

Det sista alternativet visar att Grexit kan vara en väg ut, men skenet bedrar.

– Det låter logiskt, men det hjälper inte eftersom hela Europa är kopplat till Grekland genom olika typer av lån, oavsett om de använder euro eller inte, säger den nederländske forskaren Marten Scheffer.

Hungriga rovdjur

Problemen uppkommer när vissa delar av systemet är oberoende, men inte andra, säger Yaneer Bar-Yam vid New England Complex System Institute i Massachusetts, USA. Även om eurozonen gör sig av med Grekland kommer rovhungriga spekulanter att ge sig på nästa svaga ekonomi, det vill säga Spanien eller Portugal. System som bygger både på samarbete och konkurrens är sårbara, helt enkelt.

– Naturen är ett bra exempel att lära ifrån.

TT