Kvinnojouren: ”Det känns skit”

Publicerad 2012-06-01

Personer som begår brott för första gången och som döms till ett års fängelse eller mindre kan slippa fängelse, föreslår utredningen.

– Förslaget är ett steg tillbaka i vår verksamhet, säger Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige.

Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, ROKS, menar att förslaget om villkorligt fängelse för förstagångsförbrytare som döms till ett års fängelse eller mindre slår in öppna dörrar.

– Oftast ger man ju bara villkorligt för grov kvinnofridskränkning i dag, trots att de brotten borde ge fängelse. Att man nu föreslår att det ska tas bort helt tycker jag känns skit rent ut sagt, säger Angela Beausang, ordförande för ROKS.

”Fängelse kan ge rätt effekt”

Hon påpekar ändå att det i flera fall är bättre att ge vård i stället för fängelsestraff.

– Jag kan hålla med om att man i flera fall stoppar in brottslingar i fängelse och de kommer ut som sämre personer. Men brottslingar som gjort sig skyldiga till kvinnofridskränkning är personer som du och jag känner, och för dem är fängelse ett bra incitament att inte begå de här brotten. De straffas på det sociala planet där fängelsestraffet absolut kan ge rätt effekt.

Enligt henne räcker det med att de som gjort sig skyldiga till kvinnofridskränkning blir frihetsberövade för att de ska tänka till.

– Dessutom får kvinnorna en lugn period för att ställa tillbaka sitt liv. Blir den som har begått brottet i stället inte frihetsberövad, varför ska man då anmäla? Då kanske man tycker att det är lika bra att inte anmäla, säger Angela Beausang.

”Inte första gången”

Hon menar att det är viktigt att komma ihåg att personer som anmäls för kvinnofridskränkning oftast inte har några domar på sig eftersom att kvinnorna i många fall inte anmäler brotten.

– Nej, det är inte första gången de slår. Kvinnan som anmäler gör det när hon blir riktigt rädd. Hon har oftast gått och stått ut med det hur länge som helst. Och för en kvinna som har polisanmält att hon har blivit misshandlad väntar ofta den farligaste tiden. Hon vill ju bli av med personen som slår.

Vilken är din spontana reaktion på förslaget?

– Det känns som att det är ett steg tillbaka i vår verksamhet, säger Angela Beausang. 

ANNONS