Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Hon hade precis börjat ett nytt liv”

Publicerad 2012-02-05

Kjærsti och hennes nio månader gamla dotter hittades döda: ”Varför hörde ingen Verona skrika?”

”VARFÖR HÖRDE INGEN VERONA SKRIKA?” Kjærsti och hennes lilla niomånadersbebis Verona hittades döda i sin lägenhet i Arboga den 16 januari. Nio dagar tidigare finns det sista livstecknet från den lilla familjen. ”Vad jag inte kan förstå är hur ingen i huset kunde höra Verona skrika. Hon måste ha skrikit länge.  Det går kalla kårar över ryggen när jag tänker på det”, säger fastern Rosa Maria Viken.

Kjærsti Guseck, 38, och hennes dotter Verona hittades döda i sovrummet.

Nu berättar anhöriga för första gången om mardrömsbeskedet.

– Jag förstår inte varför ingen hörde henne skrika, säger Kjærstis faster Rosa Maria Viken.

För Rosa Maria Viken var brorsdottern Kjærsti Guseck som en egen dotter. Det är bara ett tag sedan hon var och hälsade på Kjærsti och hennes dotter Verona i lägenheten i Arboga.

– Då var hon så glad och lycklig och så stolt över sin lilla dotter. Och jag var glad för hennes skull. Hon hade äntligen fått chansen att börja ett nytt liv i Sverige, säger Rosa Maria Viken.

Kom som en chock

Beskedet, att Kjærsti och hennes nio månader gamla dotter, hittats döda i hemmet den 16 januari kom som en chock för hela hennes familj.

En förundersökning om dubbelmord inleddes och polisen väntar fortfarande på rättsläkarnas testresultat. Men enligt Aftonbladets källor visar det preliminära obduktionsresultatet att ingen av dem hade några yttre skador.

Man har däremot sett att Verona har avlidit efter sin mamma och en av teorierna är att flickan dog av uttorkning och svält och att Kjærsti antingen avlidit av förgiftning eller sjukdom.

”Hon måste ha skrikit länge”

Uppgifterna har nått även Kjærsti Gusecks släkt.

– Vi har fått höra att det är så och det gör oss så ont. Jag är säker på att Kjærsti inte tagit sitt eget liv, hon var gladare än på länge. Och hon var helt frisk, säger Rosa Maria Viken.

– Vad jag inte kan förstå är hur ingen i huset kunde höra Verona skrika. Hon måste ha skrikit länge.  Det går kalla kårar över ryggen när jag tänker på det.

Hittades efter nio dagar

Den sista säkra kontakten som någon haft med Kjærsti var på eftermiddagen, lördagen den 7 januari. Först nio dagar senare hittades mamman och barnet döda av polisen.

Sista gången Rosa Maria Viken talade med brorsdottern var när hon önskade henne och dottern gott nytt år.

– Nu vill vi bara ha svar på vad som egentligen hände och sedan få hem Kjærsti och Verona så vi kan begrava dem.