Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

21 dömda i enorm bedrägerihärva

Publicerad 2012-02-16

De lurade över 250 personer med falska annonser.

I dag dömdes 21 av 22 åtalade i ett av de största bedrägerimålen i Sverige hittills.

– Det är en stor framgång för oss, säger åklagaren Christoffer Löfquist.

22 åtalade, 58 dagar av förhandlingar och hundratals besvikna köpare. I dag kom domen mot ett antal unga män och kvinnor bakom en av de största bedrägerihärvorna i Sverige.

Fyra huvudmän

Totalt dömdes 21 av de 22 åtalade. Sju av dem dömdes för grovt bedrägeri, så även de fyra som polisen kallat huvudmän i härvan.

– De har varit inblandade i flest fall, säger Christoffer Löfquist.

Göran Ruthberg företräder en 25-årig man, en av de fyra huvudmännen. 25-åringen dömdes till två års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

– Min klient förnekar allt. Förutom hans fru som också åtalades känner han bara en person ytligt av de andra som åtalades, sa Göran Ruthberg innan domen presenterades.

Bara en person av de åtalade erkände brott. Alla andra nekade.

Rullades upp för flera år sen

Härvan rullades upp mellan 2007 och 2009 då ett stort antal personer från hela landet lurades köpa mobiltelefoner, Ipads, presentkort på resor och annat via Blocket. De förde över pengar till en säljare, men fick aldrig någon vara skickad till sig. Redan i november 2009 anhölls tre huvudmisstänkta. Men härvan växte och polisen misstänkte fler och fler bedragare. Till slut kom man fram till att gärningsmännen lurat till sig omkring 1,4 miljoner kronor från över 250 personer. Men troligen har ännu fler blivit av med pengar.

– Vi kunde se att mer pengar har förts över till de här personernas konton. Men utan en anmälan kan vi inte begära ut identiteten på vem som har ett visst konto från banken, säger Christoffer Löfquist.

Åtal 2009

Åtalet kom redan i april 2009. Först ett år senare kunde rättegången börja – tingsrätten i Varberg hade stora problem att hitta en lokal som kunde inhysa alla inblandade. Sju månader senare avslutades rättegången, och först i dag kom alltså domen.

Kostnaden enbart för de offentliga försvararna uppgick till 16 miljoner kronor, enligt tingsrätten i Varberg.