Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Putin-EU: 1-0

Jag tror inte president Vladimir Putin bryr sig om att EU ställde in den traditionella middagen inför dagens toppmöte för att "straffa" den ryske ledaren.

Ställningen Putin-EU är ändå 1-0.

Sällan har stämningen varit frostigare inför ett toppmöte mellan EU och Ryssland.

Framförallt är det läget i Ukraina som förpestar atmosfären. Dragkampen mellan EU och Ryssland om denna före detta Sovjetrepublik har pågått i mer än ett år men är sedan drygt två månader inne i en akut fas.
 

Putin tog hem den första ronden när Ukraina i sista stund vägrade att skriva på ett associationsavtal med EU och istället tog hans bud med billiga lån och subventionerade gaspriser.

För EU kom det som en chock även om det fanns många signaler som pekade mot att Ukrainas president Viktor Janukovitj inte var nöjd med EU:s deal. Framförallt inte med EU:s krav på att han måste släppa sin farligaste politiska motståndare ur fängelset, Julia Tymosjenko.

Sedan dess har situationen i Ukraina som bekant urartat och ett antal höga företrädare i EU har varit snabba med att ge Ryssland skulden. Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallade Rysslands metoder för "brutala".

EU har nu satt Ukrainas regering under stark press med krav på att krisens måste lösas på fredlig väg medan Ryssland drar i sina strängar för att Janukovitj inte ska kasta in handduken och skriva på avtalet med EU.
 

Så när Putin i dag möter EU:s ledning för det traditionella toppmötet i Bryssel så beslöt EU-presidenten José Manuel Barroso att göra en markering. Mötet som brukar pågå under två dagar och inledas med en finmiddag kortades ner till dryga två timmar och middagen ställdes in.

Ryssland tonar ner betydelsen av detta medan EU-företrädare mer än gärna berättar att det handlar om en markering.

Ryssland vill inte alls diskutera Ukraina eller mänskliga rättigheter men EU har gjort klart att man inte tänker tala om de mer "ofarliga" och tekniska ämnen som Ryssland vill, handels- och visumfrågor.

Så det är upplagt för konfrontation. Stämningen är sedan tidigare inte den bästa mellan Barroso och Putin sedan Rysslands president på en presskonferens anklagade Barroso för att medvetet ljuga.

Så här usla har relationerna inte varit sedan Ryssland invadera Georgien i ett kortvarigt krig 2008. Det var första gången som Putin satte ner foten rejält och markerade att han inte tänkte acceptera att västvärlden via Nato och EU försökte inlemma forna Sovjetrepubliker i sin intressesfär. Bråket om Ukraina är en fortsättning på den striden.
 

Ur en aspekt kommer krisen synnerligen olägligt för Putin, OS i Sotji.

Tillställningen är Putins personliga baby och ett sätt för honom att åter placera Ryssland på världskartan och stärka självkänslan och framtidstron hos den egna befolkningen. Därför kommer Putin förmodligen att ligga relativt lågt i sina uttalanden efter toppmötet. Just nu vill han minst av allt ha en öppen strid med EU som hotar att fläcka ner sportfesten.

Även om EU inte planerar någon bojkott mot spelen så har ett antal regeringschefer gjort klart att de inte tänker närvara vid invigningen om knappa två veckor. Fredrik Reinfeldt är en av dem som avstår från att resa till Sotji.

Putin må ha tagit hem första ronden men matchen mellan Ryssland och EU allt annat än avgjord.