Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bildt duckar för frågor om partiet Svoboda

Publicerad 2014-03-15

Bildt har kritiserats av både Vänsterpartiets Hans Linde och Sverigedemokraternas Julia Kronlid för att han inte tydligt tagit avstånd från ultranationalistiska Svoboda som ingår i den nya ukrainska regeringen.

Carl Bildt (M) har kritiserats för att inte tydligt ta avstånd från att det högerextrema partiet Svoboda ingår i Ukrainas nya regering.

I dag pressades han om frågan i Ekots lördagsintervju – men fortsatte undvika den.

Under gårdagen var utrikesministern, på egen begäran, i riksdagen för att informera om den svenska inställningen gällande krisen i Ukraina. Enligt Dagens Nyheter kritiserades Bildt av både Vänsterpartiets Hans Linde och Sverigedemokraternas Julia Kronlid för att han inte tydligt tagit avstånd från ultranationalistiska Svoboda som ingår i den nya ukrainska regeringen.

"Avstår från frågan"

När utrikesministern i dag intervjuades av Monica Saarinen i Ekots lördagsintervju om hur EU ska hantera krisen i Ukraina pressades han ytterligare om sin syn på att Svoboda är med i den ukrainska regeringen.

– Jag avstår från den där frågan att beskriva de olika partierna för det tycker jag inte är min uppgift, sa Bildt fortsatte:

– Vi accepterar den regering som har bildats. Och den bildades ju också på grund av en överenskommelse, ska man ha klart för sig, som bevittnades av utrikesministrar från EU och där ryska representanter var närvarande.

Bildt menar att den ukrainska nationalismen uppenbart "är komplicerad" och säger att han förhåller sig "lite försiktig" eftersom han inte vill spela med i den ryska propagandan som han menar går ut på att beskriva utvecklingen i Ukraina som styrd av fascister.

Vill fokusera på annat

SR:s Monica Saarinen: Men bara för att Putin är onyanserad behöver ju inte du vara det. Man kan väl ha två tankar i huvudet samtidigt?

– Absolut, men då gäller det att vara nyanserad. Nu gäller det att fokusera på det som är viktigt. Det viktiga är att vi har en rysk invasion, en ukrainsk demokratisk regering som för en politik som vi tycker är rimlig och som vi vill ge vårt stöd. Sen ska ju säga att det är klart att vi måste vara uppmärksamma på extremism, sådan finns. Jag skulle dock vilja säga att den extremism som oroar mig mest i Ukraina för ögonblicket det är den ryska.

När programledaren drar paralleller till om Bildt skulle kunna tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna "eller ännu värre Svenskarnas parti" avfärdas hon med att Sverige inte befinner sig i samma situation som Ukraina. Bildt uppgav att han inte alls förstår jämförelsen, sa att Ukraina är ett föremål för invasion och att man i Sverige, som upplevt fred i 200 år, har svårt att förstå situationer i andra länder. Han menade att jämförelsen "inte ens är haltande" utan "inte ens i närheten av haltande".

– Som utrikesminister är min uppgift nu att fokusera på de omedelbara frågorna, sa Bildt.