Flera döda i Mariupol

Uppdaterad 2014-05-10 | Publicerad 2014-05-09

Stridigheter i Ukraina har skövlat flera dödsoffer under fredagen.

Minst tre personer dödades under sammandrabbningar i Mariupol i sydöstra Ukraina, uppger AP.

Nu trappas spänningen upp mellan ukrainska myndigheter och självutnämnda "Folkrepubliken Donetsk".

Polishuset i Mariupol började brinna under sammandrabbningen.

Det var under fredagseftermiddagen som ukrainska styrkor drabbade samman med pro-ryska separatister i polishuset i Mariupol. Striderna bröt ut när 60 beväpnade män försökte ockupera polisstationen och tillbakavisades av polis och militär. Minst tre personer, därav en polis, uppges ha dödats, enligt nyhetsbyrån AP. En brand utbröt i polishuset under stridigheterna och gatorna fylldes med rök, skriver CNN.

Uppgifterna om antalet dödade går i sär. Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov sa i ett uttalande att 20 "terrorister" och en polisman dödats i striderna. Tidigare har flera källor, däribland den ukrainske regeringstjänstemannen Oleh Lyashko, sagt att de dödade var åtta proryska milismän.

Många invånare vittnar om hur regeringens trupper skjöt mot obeväpnade demonstranter och attackerade polis som skyddade demonstranter i ockuperade byggnader i närheten, rapporterar AP. Flera amatörfilmade videos som släppts på nätet visar hur soldater sköt varningsskott innan de skadade människor som konfronterade dem. En av regeringstruppernas pansarfordon ska också ha övertagits av arga folkmassor, rapporterar AP.

Donetsk-regionen, som omfattar Mariupol, och den angränsande Luhansk regionen planerar att hålla en folkomröstning på söndag i hopp om att uppnå självständighet, något som förmodar kunna fördjupa krisen mellan separatister och den ukrainska regeringen.

Regeringen i Kiev sade sent i torsdags att rundabordssamtal ska inledas för att lösa konflikten i landet och bjöd in alla "legitima" parter utom "de som har blod på sina händer". Även Ryssland betonar behovet av dialog mellan parterna i Kiev och sydöstra Ukraina med hjälp av medlande från OSSE, rapporterar Reuters.

Samtalen planerades till den 14 maj, men efter onsdagens våldsamheter sade ledare för den självutropade "Folkrepubliken Donetsk" att "fredlig dialog" med myndigheterna är utesluten, uppger Interfax.

Folkomröstningar om självständighet från Ukraina planeras fortfarande i Donetsk och Luhansk på söndag.

ANNONS