Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

”Jag tror att vi lärt oss mycket”

Publicerad 2014-02-15

Anders Borg om vallöften, toalettbesöket i USA och att passera Feldt

Nu har Anders Borg varit finansminister lika länge som Kjell-Olof Feldt.

Firar gör han med att nästan lova att skatterna höjs.

–  Ska man vara ärlig så är det nog framför allt på skatterna det är möjligt att göra förstärkningar.

I går gick finansminister Anders Borg om Kjell-Olof Feldt i tjänstetid och är i modern tid den näst längste finansministern.

– Det känns roligt och väldigt utmanande. Det skulle vara fantastiskt om jag fick fortsätta.

Du har tagit Kjell-Olof Feldts silverplats och har nu varit finansminister i sju år och 132 dagar. Vi talar nu om finansministrar i modern tid. Är det en styrka att ha varit med så länge?

– Ja, jag tror det kan vara en fördel att man har varit rätt länge. Det är en hel del erfarenhet som man samlar på sig i det här jobbet.

Vilka är nackdelarna?

– Jag tror inte det är några uppenbara nackdelar. Fördelen är att man har sett ett antal förlopp och jag tror, generellt sett, att vi har lärt oss mycket av de år vi varit genom tidigare. Ett av skälen att vi färre misstag under den här krisen har mycket att göra med att bland annat Kjell-OIof Feldt gav väldigt starka och tydliga erfarenheter av de bekymmer vi hade på 1980-talet.

”Roligt vara finansminister”

Är du lika sugen nu som 2006 när du var färsk?

– Jag tycker det är väldigt roligt att vara finansminister. Det har ju varit en rätt dramatisk tid och jag är rätt övertygad om att åren framför oss också kommer att vara tuffa. Jag tycker att det är utmanande och spännande.

Hur håller du gnistan uppe?

– Jag tycker faktiskt det är kul att gå till jobbet för att jag får hålla på med ekonomisk politik, därför att jag får jobba med att förklara och utforma de frågor som är allra roligast. Just ekonomdelen av jobbet tycker jag är väldigt rolig.

Vad är det värsta du har varit med om under dina år som finansminister?

– Det är tveklöst hösten 2008 och 2009 när det var oerhört stora risker för svensk ekonomi och när Baltikum var på väg att gå ner sig.

Höll du dig i bordskanten då?

– Ja, om jag jämför med Kjell-Olof Feldt har vi ett antal fördelar i dag. Vi har bättre finanspolitiska ramverk, vi har en oberoende centralbank och vi har mycket starkare offentliga finanser. Det är klart att vi fick hålla oss i bordsskivan men det har hänt rätt mycket i Sverige som gör att vi står stabilare än vi gjorde tidigare.

”Var lite dråpligt”

Och vad har varit roligast?

– Ett dråpligt minne i alla fall är när vi var i Pittsburgh på G20-möte. Jag hade mycket sett fram emot att få träffa Barack Obama. Han kom mycket riktigt fram och hade ett långt samtal med Fredrik (Reinfeldt) och stod och höll i min stol. Det finns fina bilder på det. Men det vara bara det att jag hade gått på toaletten precis då. Det var lite dråpligt, det kändes lite som ett misslyckande.

Just nu, vad är det som är viktigast för ekonomin?

– På ett sätt tycker jag att det påminner mycket om det som Kjell-Olof skriver om i sina böcker. Det är väldigt viktigt nu att vi betonar ansvarstagande. Vi byter lite grann fas i finanspolitiken (regeringens ekonomiska politik). Vi har haft ett antal år när vi stimulerat, vi har sänkt skatter, vi har ökat utgifter och det har vi kunnat göra ända sedan 2008.

– Nu går vi in i en ekonomiskt bättre tid och därför politiskt kärvare. De stora misstagen som man gör ekonomiskt-politiskt, gör man oftast under de goda åren därför att man då inte låter de offentliga finanserna komma tillbaka till överskott. Om vi haft en period där vi kunnat sänka skatter och öka utgifter så går vi nu in i en period där vi får räkna med att vi finansierar alla reformer.

”Reformer måste finansieras”

Med höjda skatter och sänkta utgifter?

– Med höjda skatter eller minskade utgifter. Ska man vara ärlig så är det nog framför allt på skatterna det är möjligt att göra förstärkningar.

Är det ett vallöfte?

– Vi vill gärna fortsätta att förstärka arbetskraft och förbättra förutsättningarna för att satsa på utbildning. Det kommer att förutsätta att vi får höja en del skatter.

Vad tycker du att medborgarna ska hålla koll på just nu när det gäller ekonomin?

– Valfeber. För oss betyder det här att vi måste tydligt till väljarna säga att nästa mandatperiod blir kärvare. Att det alltså inte finns några stora utrymmen för skattesänkningar och att de reformer vi vill göra måste finansieras.

Hur stora är chanserna att Alliansen vinner igen i höst?

– Det är en rätt öppen fråga än så länge. Vi kommer att få en mycket tuffare valdebatt när vi närmar oss valet. Då ställs alternativen mot varandra och jag tycker att vi har ett starkt alternativ. Vi har en bra regeringskonstellation, vi har mycket lojalitet mellan partierna, vi är beredda att göra en del reformer ytterligare som vi då kommer att finansiera. Men vi är inte beredda att brett gå ut med stora skattehöjningar som slår mot jobb och sysselsättning.

Har du satsat pengar på en Alliansvinst?

– Jag brukar inte spela överhuvud taget.

”Går åt mindre schampo”

På ”Alla hjärtans dag” twittrade du om att det var femte gången som samkönade par också kunde fira den här dagen. Håller du på att bredda ditt verksamhetsområde?

– Nej, men jag tycker att det är viktiga frågor. Jag går i Pridetåget nästan varje år därför att jag tycker att det är en signal om att vi i Sverige ska vara ett öppet samhälle. Det är ett mått på hur bra ett samhälle i att möta olika människor är att även hbt-personers rättigheter respekteras. Jag tycker det var ett väldigt viktigt beslut vi tog när vi öppnade för samkönade äktenskap.

Före och efter hästsvansen, vad är skillnaden?

– Jag märker inte någon annan skillnad än att det går åt mindre schampo och det är naturligtvis en fördel.

Sveriges längste finansminister, Gunnar Sträng (S), satt i 21 år mellan 1955 och 1976. Vad har du för minnen av honom?

– Jag har läst en del böcker om honom men det är lite för tidigt för att jag riktigt ska minnas honom.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det går bättre för Sverige. Att det här verkligen blir en riktig återhämtning. Det skulle kännas väldigt skönt men jag tycker inte att vi är riktigt framme vid det ännu.

Följ ämnen i artikeln