Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

41-åriga kvinnan skulle få miljoner om maken dog

Uppdaterad 2016-08-31 | Publicerad 2016-08-17

Den 41-åriga kvinnan, som misstänks för mord på sin pappa i Arboga, gifte sig i slutet av 2014.

Kort efter giftermålet tecknades en livförsäkring – som skulle ge kvinnan 2,5 miljoner kronor om maken dog.

Sju månader senare avled mannen i en mystisk drunkningsolycka.

Kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter anhållna misstänkta för mord och mordförsök efter det brutala dådet i sommarstugan. Det var den 3 augusti som hennes 68-årige pappa hittades mördad tillsammans med en skadad 63-årig kvinna.

För ungefär ett år sedan hittades den 41-åriga kvinnans make, som var i 40-årsåldern, död i en sjö – på grunt vatten i närheten av samma sommarstuga som mordet på pappan skedde. Polisen inledde aldrig någon förundersökning kring dödsfallet utan ansåg att mannen drunknat i en olycka.

Försäkringsbolaget anade oråd

Paret gifte sig i december 2014. I början av 2015 tecknade någon en livförsäkring hos försäkringsbolaget If på mannen, utan hans vetskap. Förmånstagare var den 41-åriga kvinnan.

När mannen avled i augusti 2015 gjorde kvinnan en skadeanmälan för att lösa ut livförsäkringen. Men If anade oråd och startade en utredning – som ledde till att man i juli i år beslöt att inte betala ut några pengar.

– Det fanns omständigheter som gjorde att vi valde att utreda det här ingående när vi fick in anmälan. Vi har tidigare erfarenhet av underligheter kring livförsäkringar som är tecknade nära inpå dödsfallet, säger Anders Lindstrand, chef för If:s utredningsavdelning.

Om livförsäkringen lösts ut hade den 41-åriga kvinnan fått det högsta beloppet som en privatperson kan få hos If, enligt Anders Lindstrand, vilket i dag är 2,5 miljoner kronor.

”Vi har en väldigt stark bevisning”

Två tidigare poliser och erfarna våldsbrottsutredare, numera anställda av If, står bakom utredningen.

– Försäkringsjuridiskt har vi stark bevisning på att avtalet gällande livförsäkringen inte är giltigt. Här har det inte funnits en vilja hos försäkringstagaren att ha en försäkring hos oss, säger Anders Lindstrand.

Utredningen lämnades till polisen, som fortfarande inte ville inleda en förundersökning gällande makens död. Beslutet har överklagats av If till åklagare.

– Vi tycker att det finns anledning att anta att ett grovt brott förövats. Vi tycker att misstankegraden är uppfylld. Vi har en väldigt stark bevisning som polisen kan ha nytta av, säger Anders Lindstrand.

Enligt honom har If i sin utredning bland annat intervjuat personer som polisen aldrig talade med.

Följ ämnen i artikeln