Bildbeviset: Svenska vapen i kriget mot IS
Publicerad 2016-09-28
IRAK. Här används det svenska vapnet AT-4 vid fronten mot IS.
Flera källor uppger för Aftonbladet att soldater från Sverige har överlämnat dem till kurdiska styrkor, något som Försvarsmakten förnekar.
– Vi är mycket tacksamma för vapnen och allt som de svenska trupperna har gjort för oss, säger ett högt uppsatt befäl för kurdiska peshmerga.
I drygt ett år har Sverige haft militär personal på plats i Irak.
I regeringens förslag som antogs av riksdagen förra året står att Sverige ska ingå i den internationella koalition som leds av USA i kampen mot terrorgruppen IS. Men de svenska soldaterna ska inte vara en stridande enhet utan utgöra en så kallad mentorsstyrka med uppgift att utbilda irakiska förband ”i syfte att bidra till dess förmåga att stå emot Isils framryckning.”
Ger en annan bild
När vi själva reser längs frontlinjen mot IS får vi delvis en annan bild av den svenska insatsen.
Enligt de kurdiska krigare vi möter har svenskarna en mycket mer aktiv roll i kriget än bara som utbildningsstyrka.
Vid en befästning bara några hundra meter från IS positioner talar vi med en högt uppsatt general inom peshmerga. Mitt i ett samtal om hur striderna mot IS brukar gå till säger generalen att han är mycket tacksam för de vapen som svenskarna levererat till fronten.
Vilka vapen talar du om?
– Vi har fått 83 stycken anti-tankvapen.
Anti-tankvapen, av vilken typ då?
– Den modell som Sverige har utvecklat.
Enligt generalen och två andra källor inom peshmerga är det engångsvapen av modellen AT-4 som ska ha överlämnats av svenskarna. Modellen är en av de största svenska vapenexporterna och används främst i strid mot fordon med pansarskydd.
Visar upp vapnen
När vi ber att få se vapnen hämtar en soldat två stycken ur en bunker. Villkoret för att få se dem är att vi inte skriver vilken position vi befinner oss vid.
Ett ligger ouppackat i en folierad förpackning. Det andra räcker han fram till oss samtidigt som han berättar varför det är så användbart.
– Det här är ett perfekt vapen för oss eftersom Daesh (arabiskt skällord för IS) har tillgång till amerikanska bepansrade fordon och dessutom förstärker lastbilar och bulldozrar som de använder när de skickar sina självmordsbombare mot oss.
Vapnen har engelsk instruktionstext på sidan, vilket tyder på att de är licenstillverkade i USA, men generalen säger igen att det var svenska soldater som överlämnade dem.
När fick ni dem?
– Det är några månader sedan nu.
"Svenskarna är mycket hemliga"
Ytterligare två personer vid fronten säger att vapnen ska ha kommit med svenska militärer.
– De är mycket hemliga. De har svenska uniformer men utan svensk flagga på axeln, så fort de är här måste alla lägga undan kameror och mobiltelefoner.
För drygt ett år sedan var det senast debatt om svenska pansarskott i kriget mot IS. Det var när USA meddelade att de sänder 2000 AT-4:or till Irak. Halva försändelsen skulle gå direkt till stridande förband i Irak och andra halvan skulle användas för utbildning och vid ”oförutsedda händelser”.
Ställde fråga till USA
Vapenexporten fick den svenska Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att reagera eftersom det i nuvarande kontrakt står att inga vapen får exporteras utan svenskt godkännande.
– Vi reste en muntlig förfrågan till amerikanska ambassaden i Sverige, säger generaldirektören vid ISP, Christer Ahlström.
– Enligt USA var det vapen tillverkade före 1982 och i det tidiga avtalet fanns det ingen skrivelse som reglerade slutanvändningen. Om vapnen hade varit tillverkade senare hade vi stoppat exporten, men i det här fallet kunde vi inte göra det.
Uppgiften att svenska trupper skulle ha överlämnat USA-tillverkade AT-4:or till stridande förband i Irak är ny för Christer Ahlström.
Försvarsmakten förnekar
Försvarsmakten förnekar att det är deras personal som distribuerat vapnen.
– Den svenska styrkan i Irak har inte lämnat över vapen av något slag till irakiska försvarsstyrkor, inklusive peshmerga, säger presschefen Philip Simon.
Frågan om vapnen är inte den enda där bilden av det svenska uppdraget i Irak skiljer sig. Längs med fronten mot IS berättar kurdiska soldater hur svenskarna har hjälpt dem i kriget.
På flera platser har de flugit med drönare och filmat över IS positioner.
– De hjälpte oss med att räkna fordon och antalet Daesh-krigare, säger ett befäl.
Han beskriver underrättelseuppgifterna som mycket värdefulla i kriget.
"Man delar information"
Philip Simon på Försvarsmakten säger att alla uppdrag sker inom det mandat Försvarsmakten fått från riksdagen. Han förnekar att Försvarsmakten skulle ha överlämnat underrättelseinformation till några irakiska styrkor, inklusive peshmerga.
– Däremot delar man information med styrkor man för tillfället utbildar. Det sker då inom ramen för det egna självskyddet, eftersom säkerheten på aktuell utbildningsplats omfattar både svenskar och irakiska försvarsstyrkor.
Men enligt det befäl som berättar för oss om den svenska drönarflygningarna, var det inte i samband med någon utbildning.
– Vi har fått vår utbildning av tyskarna, säger han.
Svenskar desarmerar bomber
En annan peshmerga-soldat visar oss bilder på en hemmagjord bomb som IS lämnat efter sig. Sprängladdningen består av en rad sammankopplade plastdunkar med explosivt innehåll.
– Svenskarna hjälpte oss att desarmera den, de klippte av kopplingarna och sedan genomförde de en säker sprängning.
Presschefen Philip Simon igen:
– Det är inte en specifik uppgift för kontingenten att spränga IED:er, däremot kan det inte uteslutas att den svenska styrkan röjt eller oskadliggjort enstaka IED:er. Det har då gjorts inom ramen för det egna självskyddet.
Aftonbladet har vid flera tillfällen ansökt om att få besöka den svenska styrkan på plats i Irak, men fått avslag av Försvarsmakten med hänvisning till säkerheten, något som aldrig har varit fallet i exempelvis Afghanistan.
– Svenskarna gör ett bra jobb, men de är mycket hemligare än exempelvis de norska, finska och tyska förbanden på plats, säger en Peshmerga-soldat som själv har skandinaviskt ursprung.
Hemlighetsfull
– När vi får besök av andra länder i koalitionen är det aldrig särskilt hemligt. Svenskarna har ju i stort sett samma uppdrag som de andra, så jag förstår inte riktigt varför.
När vi träffar ett av de högsta befälen för peshmerga i irakiska Kurdistan, Kemal Kirkuki, svarar han öppet på alla frågor om kriget utom just de som rör den svenska personalen.
– Jag är förhindrad att säga något överhuvudtaget om svenskarna
PLUS: Terrorgruppen IS
Detta är peshmerga
Svenska soldater utbildar den kurdiska peshmerga-gerillan.
Enligt Aftonbladets avslöjande använder de även svenska vapen i kriget mot IS.
Men vilka är de?
Peshmerga, "de som möter döden", är det irakiska Kurdistans militära styrka, som bildades på 1920-talet. Sedan dess har man utkämpat flera konflikter, framför allt mot den irakiska staten men också mot andra kurdiska grupper. Peshmerga deltog också på Irans sida i kriget mellan Iran och Irak 1980-88 samt på USA:s sida i invasionen av Irak 2003.
Klev in i ett vakuum
Sommaren 2014 genomförde IS en stor offensiv i Irak. Den irakiska armén gav upp stora områden utan strid. Då klev peshmerga in i kriget, och fyllde det vakuum som uppstod i flera omstridda områden.
Så småningom började IS även attackera peshmergan och tog över stora områden som beboddes av kurder.
När man började närma sig Erbil, irakiska kurdistans "huvudstad", klev USA in och bombade IS-krigarna. Därefter lyckades peshmerga ta tillbaka de flesta av områdena från IS.
Väckt drömmen om egen stat
Parallellt krigade de syriska kurderna mot IS, inte minst i det stora slaget om staden Kobane.
Kriget mot IS har blivit en pr-succé för de tidigare så alienerade kurderna. När den irakiska armén lade benen på ryggen stod peshmerga kvar. De områden man kontrollerade var relativt stabila, jämfört med resten av Irak. Framgångarna i Syrien och Irak har på allvar väckt drömmen om en egen kurdisk stat (Kurderna är spridda över ett antal länder, förutom Irak och Syrien även Turkiet och Iran). Detta har i sin tur lett till att Turkiet trappat upp sitt krig mot kurderna.
Vem krigar de mot om några år?
Peshmerga i Irak får finansiering, vapen och militär utbildning från ett 20-tal länder, däribland Sverige.
Även om de oftast lyfts fram som en av få "good guys" i kriget så har man själv begått övergrepp i områden som erövrats. Enligt Amnesty International finns det bevis för hur peshmerga förstört tusentals arabiska hem, som en hämnd för byarnas påstådda stöd för IS. Att peshmerga strider mot IS just nu – och ofta tappert och framgångsrikt – är obestridligt, en frågan är vilka de strider mot om några år? Det slutgiltiga målet är en kurdisk stat, och det är sannolikt att alla som motsätter sig det kan komma att hamna i skottgluggen. Kritiker av stödet till peshmerga grundar sig i just det: nu kämpar de mot IS, men kommer de vapen och de pengar som går till peshmerga nu komma att användas i ett framtida krig mot (USA-stödda) shiamiliser och andra irakiska grupper?