Åldringarna tvingas ringa till Moldavien
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-09
Svensk färdtjänst sparar på lönerna
Knackig svenska och dålig lokalkännedom.
Inte så konstigt kanske – när färdtjänstens växel sitter i Baltikum.
– Skandalöst, det är rena Grönköping, säger författaren Lars Ardelius, 81.
Äldre och sjuka i Stockholm som ringer för att beställa färdtjänst har fått stora problem att göra sig förstådda. Samtalen kopplas numera till Estland och Lettland.
Framöver kommer färdtjänstkunderna även att kopplas till – Moldavien.
Hur lätt är det att hitta till Åhléns City då?
Den prisbelönte författaren Lars Ardelius är upprörd.
– Deras svenska och kunskaper om Stockholm är helt otillfredsställande.
– Många är obekanta med namn som Centralen och Djurgården, säger han.
”Det är beklagligt”
Lars Ardelius tycker att det är beklagligt att spara pengar med arbetskraft i lågavlönade länder, som dessutom har svårt att hjälpa till.
Själv åker han färdtjänst flera gånger i veckan mellan lägenheten på Söder och hemmet i Sigtuna. För honom går det bra eftersom han kan förklara sig ordentligt.
– Det är gamla som blivit vimsiga och sjuka jag framför allt tänker på, blir det för omständligt kan jag tänka mig att många lägger på, säger han.
Carl Grufman (m), vice ordförande i Stockholm läns färdtjänstnämnd, säger att han är övertygad om att saker kan bli bättre. Men också att kvaliteten totalt sett har höjts på färdtjänsten.
– Vi vill uppnå våra kvalitetsmål till bästa pris och förbättra tjänsten på alla nivåer. Tyvärr kan jag inte garantera att alla blir nöjda.
Personligen har Carl Grufman inte hört om klagomål på telefonisterna men säger att han gärna för en diskussion kring ämnet.
En som däremot har tagit mot synpunkter är Åke Ardell, PRO-ombudsman i Stockholm. Han säger att det finns ett missnöje bland medlemmarna.
Problem med språket
– De tycker att det har blivit sämre och tar längre tid. De som svarar verkar ha blivit inskolade i svenska och det blir språkförbistringar, säger han.
Avtalet som skickar pensionärernas samtal utomlands har nu förlängts till och med år 2010.
– Ytterst rör det sig om politiker som meriterar sig genom besparingar utan humanitär hänsyn, säger Lars Ardelius.