Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ukraina: 'Ryssland bad rebellerna att gömma undan de svarta lådorna'

Publicerad 2014-07-20

MH17:s svarta lådor har hittats, uppger proryska separatister.

Samtidigt släpper den ukrainska säkerhetstjänsten en inspelning där det enligt dem går att höra två separatister prata om svarta lådan.

”Vår vän ovanifrån är väldigt intresserad i svarta lådornas öde. Jag menar människor från Moskva”.

Inspelningen släpptes under söndagen och innehåller tre separata konversationer. En soldat identifierad som en O.Khodakovskyi diskuterar med en person omnämnd som Andriy:

– Jag har en förfrågan till dig, den kommer inte från mig. Vår vän ovanifrån är väldigt intresserad i svarta lådornas öde. Jag menar människor från Moskva, säger personen identifierad som O.Khodakovskyi på inspelningen.

Han uppmanar också den andra personen att samarbeta med katastrofdepartementet, men säger att alla föremål som hittas inte måste överlämnas.

– Okej, jag förstår. Visst ska de se ut som små orangea tunnor, undrar Andriy.

– Inte fan vet jag, du vet bättre.

– Okej. vi har hittat något. Det är bara en låda, satellitnavigerings-block. Det står på.

– Göm det ändå. Vem vet hur de maskeras.

”Ryssland försöker gömma bevis”

Konversationen ska ha ägt rum i fredags, dagen efter kraschen. Klippet med samtalet har fått stor spridning bland medier i världen, men det har inte gått att verifiera dess äkthet eller vilka som egentligen pratar på det.

Från Kiev menar man dock att klippet bevisar Rysslands försök att gömma sin inblandning i ett terroristattentat, rapporterar bland andra Sky News.

”Under vår kontroll”

Enligt Aleksandr Borodaj, ledare för separatisterna och självutnämnd premiärminister i ”Folkrepubliken Donetsk”, har de under söndagen hittat något de tror är planets svarta lådor och att de kommer att överlämnas till internationella luftfartsorganisationen, rapporterar AP.

– Några föremål, förmodligen de svarta lådorna, hittades och de har levererats till Donetsk och de är under vår kontroll, säger Borodaj.

Kan skickas till Ryssland

Men det är oklart vem som faktiskt har hittat lådorna.
Borodajs uttalande kom efter att nyhetsbyrån Reuters publicerat en film på lådorna. Men videon visar ukrainsk myndighetspersonal som bär på lådorna.
Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladets team på plats i Ukraina har en ledare för en lokal grupp sagt i lokala medier att de har lådorna och att de kommer att skicka dem till den ryska säkerhetspolisen under eftermiddagen.

Har flyttat kroppar

Ukrainska myndigheter uppger att 196 kroppar hittats vid vrakplatsen.

Enligt Aftonbladets team på plats kallades gruvarbetare in för att söka offren som spritts runt vrakplatsen. Men även räddningstjänsten hjälpte till att samla in de omkomna.

– Vi har sett dem bärga 7-8 kroppar i liksäckar, säger Kenan Habul, Aftonbladets reporter på förmiddagen.

När kropparna fördes i väg följde beväpnade män med.

– Nu är det bara räddningstjänst som är kvar vid vrakplatsen, säger Habul.

Lastades på tåg

Enligt uppgifter till Aftonbladet kom bilarna med liksäckarna och ett flertal beväpnade män till stationsområdet i Torez i natt. Människor som befann sig i närheten ombads att lämna området.

Aftonbladet har pratat med Natalija som arbetar på stationen berättar att tåget med kylvagnarna kom till Torez samma natt som olyckan inträffade. Stationen i Torez är den enda som har tillräckligt med ström för att vagnarna ska kunna hållas kylda. När hon kom till jobbet vid 07-tiden i morse var vagnarna redan lastade. De enda gången vagnarna öppnades var i förmiddags när en delegation från OSSE var på platsen. Hon berättar att hon hört på nyheterna att det ska finnas 190 kroppar ombord. En OSSE-talesperson säger att det finns uppgifter om att 196 kroppar finns på tåget, men denna siffra har inte kunnat verifieras.

Ska till Ilovaysk

Enligt AP ska kropparna föras till en stad som kontrolleras av de proryska separatisterna. Enligt Myroslava Petsa, journalist på 5channel, avses staden Ilovaysk i Donetskregionen. Detta är ett rykte som även Aftonbladets team på plats har hört, men än så länge finns det inga bekräftade uppgifter.

Lokföraren på tåget i Torez säger till Aftonbladet:

– När jag kom till jobbet i morse var vagnarna här. Vet inte vart de ska åka eller när, säger han.

Hittat fler kroppar

Enligt OSSE kommer tåget stå kvar på stationen i väntan på expertutredning.

Tåget som står inne vid station vaktas inte av någon säkerhetspersonal. När kropparna lastades ombord på vagnarna fanns representanter från OSSE vid platsen, men när de lämnade försvann även vakterna, skriver Wall Street Journals utsände på plats.

En separatistledare säger nu att kropparna har flyttats därför att det vore inhumant att låta dem ligga kvar på marken i väntan på internationella experter. Ukrainas vice premiärminister Volodymyr Hrojsman säger nu att man har hittat 27 kroppar till, enligt CNN. Totalt har 233 kroppar återfunnits.