Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mary Mårtensson: "Intensivvård kan rädda ebolasjuka - men hjälpen utifrån är för liten"

Uppdaterad 2014-10-24 | Publicerad 2014-10-23

Det behöver inte var utsiktslöst.

Vanlig intensivvård kan rädda livet på ebolasjuka.

Det visar fallet med en 36-årig hjälparbetare som fick intensivvård och överlevde.

I stunder av mörker behövs ljusglimtar. Den 36- årige hjälparbetaren är en av dessa ljuspunkter.

Han arbetade som epidemiolog för WHO i Sierra Leone, när han insjuknade i ebola i mitten av augusti. Mannens smittades sannolikt av en kollega som avled tio dagar innan 36-åringen fick symptom. De delade kontor och toalett.

Den 36-åringen mannen fördes med flyg till Hamburg i Tyskland där han isolerades och fick intensivvård på sjukhus. Han drabbades av flera komplikationer – livshotande infektion med blodförgiftning, andningsuppehåll, hjärnpåverkan och medvetslöshet.

Det skedde trots att mängden ebolavirus hade börjat sjunka i hans kropp.

Även svårt sjuka kan tillfriskna

Mannen behandlades med stora mängder vätska intravenöst - upp till tio liter per dygn de första tre dygnen - bredspektrumantibiotika och andningshjälp.

Till slut återhämtade hans sig helt och kunde lämna sjukhuset frisk.

36-åringen var alltså nära att dö i den bakterieinfektion med blodförgiftning som tillstötte - och inte av själva ebolaviruset.

Forskare har dokumenterat sjukdomsutvecklingen hos 36-åringen i en fallstudie. De mätte även mängden viruspartiklar i hans kroppsvätskor och kunde följa hur nivåerna förändrades under sjukdomsförloppet.

Forskarna slutsatser är:

1. att bakterieinfektion och blodförgiftning kan vara viktiga dödsorsaker i det pågående ebolautbrottet i Afrika.

2. att ebolasjuka kan behandlas effektivt med vanlig intensivvård - utan nya behandlingar inriktade på ebola. Även svårt sjuka kan tillfriskna.

Studien har publicerats i NEJM, New England Journal of Medicine. En av forskarna är Thomas Renné, professor i klinisk kemi, vid Karolinska institutet.

Undermålig sjukvård

I dagsläget är berättelsen om den 36-årige hjälparbetaren samt forskarnas nya slutsatser det mest hoppfulla som rapporterats om ebola på länge.

Det tragiska är att hälso- och sjukvården i de drabbade länderna är så undermålig, att det stora flertalet ebolasjuka inte kommer att kunna få denna hjälp - vanlig intensivvård – i dagsläget.

Sanningen är att de är alldeles för många – och hjälpen utifrån alldeles för liten.