Dyra kalas stänger barn ute

Publicerad 2015-01-02

Kalas på lekland är ingen lek, rent ekonomiskt.

Dyra kalas på lekland blir allt vanligare. Bekvämt för många, men en stress för familjer som inte har råd.

– Man blir synliggjord om man bara kan servera korv i trädgården, säger Stina Fernqvist vid Uppsala universitet.

Ordet barnkalas ger 796 000 träffar på nätet. Dansskolor, simhallar, lekland och bowlinghallar. Och det finns ingen hejd på hur man i dag kan välja att fira sitt barns kalas. Många har insett potentialen med att ta hand om stök, bök och aktiviteter under barnets stora dag. Men tjänsterna är inte gratis. Ett partaj med bowling, pannkakor, glass och godis för 20 barn går loss på cirka 3 000 kronor.

– Normen för hur kalasen ska vara har förskjutits så att stora kalas på lekland är det som är normalt, säger Stina Fernqvist, forskare vid Uppsala universitet som djupdykt i frågor som rör barnfattigdom i Sverige.

Och enligt henne drabbar kalastrenden allt fler barn i landets mindre bemedlade familjer.

– Jag har talat med familjer där barnen tackar nej till kalas för att de inte kan bjuda igen på liknande sätt, säger hon.

Krav på att bjuda alla

Även om kalaset hålls hemma rinner pengarna lätt iväg.

– Många skolor och förskolor önskar ju att man bjuder alla barn i klassen. Något som kan få konsekvensen att man inte kan ha något kalas alls, säger Liv Landell Major vid barnhjälpsorganisationen Majblomman.

Enligt henne är de allra mest utsatta barnen de som bor i välbärgade områden men som själva har det ekonomiskt tufft.

– De har en lyxig måttstock att leva upp till som dessvärre kan få konsekvensen att de väljer att inte gå på kalaset alls, säger hon.

Tusenlappar på presenter

Men det är inte bara kalaset som kostar. Enligt en undersökning som Nordea genomförde 2011 lade svenska familjer i genomsnitt 160–210 kronor per present, beroende inkomst och på födelsedagsbarnets ålder. Multiplicerat med 25 klasskamrater blir kostnaden för ett barns deltagande på sina kamraters barnkalas 4 000–5 250 kronor per år.

– Det är en god idé att sätta sig ner och fundera över vad presenterna egentligen får kosta och försöka att göra en budget för året, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Hon rekommenderar att man som förälder talar med andra föräldrar i klassen och försöker komma överens om en rimlig nivå för både kalas och paket.

– Samtidigt är det inte lätt att höja rösten för den som har minst i plånboken, säger hon.

"Viktigt att ingen lämnas utanför"

Linda Floric har tre barn och har hittills valt att ha kalasen hemma.

– Det är mysigt men betyder också att man måste göra mer än om man lejer bort det, säger hon.

För att vara säkra på att ingen ska känna sig utanför har de valt att göra en tydlig avskiljning i vilka klasskompisar de bjudit till sina kalas.

– Vi har valt att bjuda alla killarna. Det känns oerhört viktigt att ingen lämnas utanför, säger hon.

De har i familjen inte satt något maxtak på hur mycket som presenter till barnens kompisar får kosta. Samtidigt anser hon att det är viktigt att hålla dem på en rimlig nivå.

– Vi handlar inte för över 150 kronor per present, säger hon.

TT