Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Frivillig militär ersätter värnplikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-24

Värnplikten, som vi haft sedan 1901, ska bara finnas på papperet. Men om regeringen så beslutar, till exempel vid ett ökat militärt hot mot Sverige, kan den omedelbart bli verklig igen.

Och då gäller den både män och kvinnor.

Foto: Scanpix

Så vill en majoritet bland partierna ha det. Dock inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som reserverade sig när Pliktutredningen på onsdagen presenterade sitt väntade slutbetänkande.

Enligt förslaget avskaffas tvånget för alla män att mönstra, men det kan återinföras genom regeringsbeslut och omfattar då också kvinnor. Fram till ett eventuellt sådant beslut försvaras Sverige av frivillig personal.

Även kvinnor

Men hela tiden ska det finnas en plikt för alla personer över 18 år att genom en webbenkät svara på frågor för att Försvarsmakten ska kunna bestämma deras lämplighet.

– Vi föreslår inte att värnplikten avskaffas. Vi föreslår att den ska utökas till att omfatta kvinnor också. Det är ett av fundamenten, sammanfattar Pliktutredningens ordförande, den förre centerriksdagsmannen Anders Svärd, förslagen.

Så ser inte Peter Jonsson, utredningens S-ledamot, på saken även om han tycker att slutdokumentet är bra.

– Vi tycker att regeringens direktiv var för snävt och att försvarsministern och regeringen redan bestämt sig för att man vill lämna värnplikten. Vi känner att det kan finnas en dold agenda och att vi i slutändan får en yrkesarmé men också ett medlemskap i Nato, anser Jonsson, som ville sett en djupare utredning.

"Lyckans dag"

Någon treenighet råder dock inte inom den rödgröna oppositionen. Utredningens gröne ledamot Peter Rådberg lovordar förslaget om ett försvar byggt på frivillighet.

– Detta är en lyckans dag, konstaterar han.

När det nuvarande värnpliktssystemet fryses ner nästa år ska Försvarsmakten istället rekrytera 6 050 frivilliga varje år. Dessa ska få en tre månaders grundutildning för att därefter, om Försvarsmakten anser att de är lämpliga, kunna välja mellan kontraktsanställning, officersutbildning eller hemvärnet.

Skevheterna inom dagens system underströks också på onsdagen av Riksrevisionen, som i en rapport slog ner på obalanser inom Försvarsmakten med en framför allt alldeles för hög andel äldre officerare.