Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Live

Aftonbladet Direkt

NYHETER FRÅN DAGEN DU INTE FÅR MISSA

  • Fastnålat inlägg

    FHM: Fler ska få vaccin mot apkoppor

    25 aug 2022
    Emil Forsberg

    En ny metod kan göra att vaccinet mot apkoppor räcker till fler, meddelar FHM.

    Genom att injicera vaccinet i överhuden i stället för under huden kan det räcka med en betydligt mindre dos.

    – Det är glädjande att vi nu kan rekommendera även en bredare användning och att fler personer kan få förebyggande behandling. Även om vi fortsatt har en brist på vaccin mot apkoppor kan fler nu erbjudas vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • TT
    19 min

    EU börjar strypa pengar till Ungern

    Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Italien i början av september. Arkivbild.
    Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök i Italien i början av september. Arkivbild. Foto: Luca Bruno/AP/TT

    EU förbereder sig för att strypa pengaflödet till Ungern, sedan landet fortsatt inte betalat sina utdömda böter till EU-kommissionen.

    – Vi kommer nu att börja dra av 200 miljoner euro från kommande betalningar från EU-budgeten till Ungern, säger talesmannen Balazs Ujvari på en pressbriefing i Bryssel på onsdagen.

    Exakt vilka stöd som dras in är dock ännu oklart.

    – Vi behöver titta på olika utbetalningar som tillsammans kan nå upp i bötessumman, säger Ujvari.

    Böterna har dömts ut av EU:s domstol eftersom Ungern vägrat genomföra gemensamma EU-beslut på asylområdet. Domstolen har även dömt ut ett vite på en miljon euro om dagen som Ungern behöver betala så länge som man inte anpassar sig till EU-reglerna.

    Ett första kravbrev för de pengarna, på 93 miljoner euro från den 13 juni till den 13 september, har just skickats till Ungern.

  • TT
    12.57

    S-lotteri utesluts från branschorganisation

    Partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreterare Tobias Baudin kommenterade igår skandalen med socialdemokraternas lotteri.
    Partiledaren Magdalena Andersson (S) och partisekreterare Tobias Baudin kommenterade igår skandalen med socialdemokraternas lotteri. Foto: Claudio Bresciani/TT

    Efter spelskandalen utesluts nu Socialdemokraternas lotteriföretag Kombispel ur branschorganisationen Kontakta. Det aggressiva sättet att sälja lotter på strider mot medlemsvillkor och värderingar.

    – Vi har högt ställda krav på våra medlemmar, säger ordförande Tina Wahlroth till TT.

    Läs mer här.

  • TT
    12.29

    Ministrarnas flyg tvingades vända

    Utrikesministerns och justitieministerns flyg på väg till Ankara tvingades återvända till Arlanda på grund av tekniska problem.

    ”Det var en ren säkerhetsåtgärd, och innebar ingen omedelbar fara för passagerare eller besättning”, säger justitieministerns pressekreterare Caroline Opsahl i ett uttalande.

    Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) skulle på onsdagen delta på ett möte i Ankara för att bland annat diskutera samarbete mot terrorism och organiserad brottslighet.

    ”På grund av tekniska problem med statsflyget fick utrikesministern och justitieministern under flygningen till Turkiet tyvärr vända tillbaka till Arlanda”, uppger Opsahl.

  • TT
    12.17

    Rättspsykiatrisk undersökning efter mord i Mark

    Den man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka i Mark ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

    Det meddelar Borås tingsrätt på onsdagen.

    Det var den 14:e mars som en flicka försvann i Marks kommun. Fyra dagar senare hittades hon död i närheten av sin skola. Den misstänkte mannen häktades samma dag.

  • Matilda Aprea
    12.16

    Säpo utreder person som gjort terrorresor

    En misstänkt terrorresenär utreds av Säpo, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.

    Personen misstänks ha gjort minst två resor och samtidigt finansierat terrorism, enligt uppgifter till kanalen.

    Personen ska inte vara frihetsberövad.

  • Martin Palmborg
    11.38

    Regeringen presenterar klimatredovisning

    På onsdagen presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) budgetens klimatredovisning, tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

    – Utsläppen väntas vara lägre 2026 än när regeringen tillträdde 2022, säger Svantesson under en pressträff.

  • TT
    10.24

    Maersk varnar för ”betydande förseningar”

    Köbildning i hamnterminaler leder till förseningar, varnar Maersk. Arkivbild
    Köbildning i hamnterminaler leder till förseningar, varnar Maersk. Arkivbild Foto: Nick Ut AP/TT

    Containterjätten Maersk, en del av det danska rederiet AP Møller-Mærsk, flaggar för ”betydande förseningar” i fartygstrafiken.

    Köbildning vid terminaler i Medelhavet och i asiatiska hamnar pekas ut som orsak i ett meddelande till Maersks kunder.

    Enligt fraktbjässen har köbildningen lett till utdragna väntetider i olika hamnar, vilket påverkat möjligheten för Maersk att klara av planerade leveranstider.

  • Martin Palmborg
    09.59

    Teknikstrul hos Swedbank

    Swedbank dras med stora teknikproblem.

    – Vissa av våra kunder kan uppleva störningar när de försöker komma åt hemsidan eller appen, säger Åsa Lundquist, presskommunikatör på storbanken.

    Det är ännu oklart vad som orsakat strulet.

    – Vi beklagar och jobbar nu allt vi kan för att lösa detta, säger Åsa Lundquist.

    Flera storbanker har upplevt liknande problem under de senaste dagarna.

  • Beri Zangana
    09.31

    ”Los Suecos”-ledare åtalas för narkotikabrott

    En 27-årig man som pekats ut som ledare för det kriminella Malmögänget ”Los Suecos” har nu åtalats för flera fall av grova narkotikabrott.

    Den åtalade greps i Dubai i början av juni 2020 och överlämnades till Danmark där han är medborgare. Han har bott i Sverige hela sitt liv.

    Mannen har enligt åtalet styrt utformning, blandning, transportering och försäljning av narkotikan. Totalt handlar det om 54 kilo kokain.

    – Det rör sig om en omfattande utredning och under utredningens gång har mannen förnekat brott, men i samband med ett polisförhör i augusti 2024 medgav han att han skrivit under de alias som omfattas av åtalet. Han erkänner narkotikabrottsligheten men förnekar vapenbrottsligheten, säger åklagaren Lisa Åberg.

    27-åringen åtalas för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av försök till grovt narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott samt smuggling.

    Texten uppdateras.

  • TT
    09.06

    Miljardsatsning mot psykisk ohälsa

    Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Arkivbild.
    Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

    Regeringen vill stärka arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention.

    I budgeten föreslås en satsning på 1,37 miljarder kronor 2025.

    Att prioritera psykisk hälsa och suicidprevention, inte minst för unga, är en punkt i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

    Regeringen föreslår i budgeten, som presenteras i sin helhet i morgon, att anslagen för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin höjs med 470 miljoner kronor 2025. Tillsammans med tidigare beslutade anslag för samma år innebär det att totalt en miljard avsätts för ändamålet.

    Läs mer här.

  • TT
    09.02

    Misstänkt mord i Kalix – flera frihetsberövade

    En person hittades död utomhus i Kalix sent på tisdagskvällen. Polisen har nu inlett en utredning gällande mord och flera person är frihetsberövade uppger kriminalkommissarie Per-Olov Andersson till Norrbottens-Kuriren.

    – Det jag kan säga nu i hänsyn till pågående förundersökning är att vi har gjort saker på plats och jobbar på för att se vad det landar i. Men vi har flera personer frihetsberövade relaterat till ärendet.

    Det var klockan 23 på tisdagskvällen som polisen larmades om att en skadad person befann sig i anslutning till sjukhusområdet i Kalix, men när man tillsammans med ambulans anlände konstaterades personen vara avliden.

    Polisen utreder om händelsen kan ha samband med en utbrunnen bil som hittats vid en landsväg.

  • Beri Zangana
    08.52

    Kvinna hotad och rånad

    En okänd gärningsman hotade och rånade en kvinna i Rotebro norr om Stockholm under morgonen.

    – Vi har inlett en förundersökning om rån. Det är oklart vad hon har blivit av med, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

    Larmet kom in efter klockan 08.

  • TT
    08.30

    Tak föll in på partybåt i Berlin – många skadade

    Festen var i full gång när taket plötsligt kollapsade på en partybåt i Berlin i Tyskland. Nio människor skadades, varav fyra allvarligt, enligt uppgifter från stadens brandkår.

    Det är oklart varför taket föll in.

    Omkring 120 gäster var ombord på båten, som låg ankrad i floden Spree.

    Dussintals räddningsarbetare kallades till platsen, liksom räddningsbåtar när larmet kom sent på tisdagen. Det finns obekräftade uppgifter om att en konsert hållits ombord på fartyget.

  • TT
    07.47

    SAS storsatsar i Köpenhamn

    Pånyttfödda SAS utökar antalet flyglinjer från Köpenhamnsflygplatsen Kastrup. Arkivbild.
    Pånyttfödda SAS utökar antalet flyglinjer från Köpenhamnsflygplatsen Kastrup. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

    Flygbolaget SAS lanserar 15 nya linjer från Köpenhamn från och med sommaren 2025. Det är ett led i att befästa den danska flygplatsen som norra Europas främsta nav för internationell flygtrafik, enligt ett pressmeddelande.

    Förutom en direktlinje till Seattle på den amerikanska västkusten handlar det om destinationer i Europa: Krakow, Madrid, Budapest, Lyon, Valencia, Malta, Bukarest, Milano, Sevilla, Åbo, Billund, Kristiansand, Harstad/Narvik och Bodø.

    SAS har nyligen genomgått en rekonstruktion och fått nya ägare.

    Vd Anko van der Werff säger i en kommentar att SAS nu är ett ”konkurrenskraftigt och finansiellt starkt flygbolag” där satsningen på Köpenhamn kommer att ”driva ekonomisk tillväxt” i hela Skandinavien.

  • TT
    07.32

    Drönarattack mot rysk stad

    Evakueringar pågår i den ryska regionen Tver, där omfattande ukrainska drönarattacker uppges ha orsakat eldsvådor och explosioner, rapporterar brittiska BBC och andra medier.

    Räddningspersonal från staden Toropets är i full gång med att lokalisera vrakdelar som fallit från himlen, enligt stadens guvernör.

    Det finns obekräftade uppgifter om att ett vapenlager träffats.

    Toropets ligger omkring 38 mil väster om den ryska huvudstaden Moskva och 47 mil från den ukrainska gränsen.



 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.