Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    Clooney till Biden: Hoppa av valet

    10 juli 18.53
    TT
    George Clooney. Arkivbild.
    George Clooney. Arkivbild. Foto: Richard Shotwell/AP/TT

    Allt fler röster höjs för att Joe Biden ska hoppa av höstens amerikanska presidentval. Senast i raden: George Clooney.

    ”Jag tror på honom, men den enda strid han inte kan vinna är den mot tiden”, skriver skådespelaren i The New York Times.

    Efter president Joe Bidens hårt kritiserade debattinsats mot Donald Trump i slutet av juni har många anhängare börjat tvivla på hans förmåga att vinna höstens val mot Donald Trump.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • TT
    2 min

    Fler CSN-skulder hamnar hos Kronofogden

    Antalet studieskulder som hamnar hos Kronofogden har ökat från 130 000 till 175 000 personer sen årsskiftet, en ökning på 35 procent, rapporterar P3 Nyheter.

    En orsak kan vara det tuffa ekonomiska läget i samhället som gör att man har mindre pengar i plånboken, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

    – Utifrån vår erfarenhet så vet vi att man prioriterar det mest nödvändiga - hyra, el och mat. När det är tufft ekonomiskt så tror jag att CSN-skulder hamnar längre ner på prioriteringslistan, säger Vuleta till P3 Nyheter.

    En annan anledning tror Vuleta kan vara att CSN-skulden har låg ränta och att man har lång tid på sig att betala tillbaka lånet.

  • Martin Palmborg
    12 min

    Slukhål påverkar trafiken på riksväg 30

    Ett 1,5 meter brett slukhål har öppnat sig på riksväg 30 utanför Vaggeryd, vilket Expressen var först med att rapportera.

    – Tung trafik kan inte passera i södergående riktning. Det är fortfarande oklart vad som orsakat det här, säger räddningstjänstens ledningsoperatör.

    Trafikverket har kallats till platsen.

    – De jobbar med omledning och reparation, säger ledningsoperatören.

  • TT
    07.07

    Ovädret lämnar USA och drar in i Kanada

    Förödelse i Canisteo i delstaten New York under fredagen, lokal tid.
    Förödelse i Canisteo i delstaten New York under fredagen, lokal tid. Foto: Craig Ruttle/AP/TT

    Ovädret Debby har nu lämnat USA och blåst in i Kanada. Under den gångna veckan har ovädret slagit hårt mot olika delar av USA.

    Delstaterna Pennsylvania och New York nåddes av ovädret under lördagen. Flera personer fick då räddas med helikopter efter att de fastnat i sina bilar eller hus när stora områden översvämmades.

    I Steuben county i New York utfärdades en evakueringsorder för flera mindre städer. Ett stort antal bostadshus, verksamheter, vägar och broar skadades också i samband med vattenmassorna.

    Ovädret drog in över det amerikanska fastlandet redan i måndags och har orsakat stora översvämningar även i bland annat Florida, North och South Carolina samt Vermont.

    Minst nio personer har omkommit i samband med stormen, de flesta i trafikolyckor eller i samband med fallna träd.

  • TT
    06.50

    Får 20 år för stormningen av USA:s kongress

    Tjugo år i fängelse får en man som deltog i Trumpanhängarnas stormning av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021 och agerade extra våldsamt, enligt domstolen. Arkivbild.
    Tjugo år i fängelse får en man som deltog i Trumpanhängarnas stormning av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021 och agerade extra våldsamt, enligt domstolen. Arkivbild. Foto: John Minchillo/AP/TT

    En man från Kalifornien döms till 20 års fängelse för sin våldsamma framfart vid Trumpsupportrarnas stormning av USA:s kongress den 6 januari 2021, då flera poliser och en Trumpanhängare dog.

    Mannen döms för att ha hoppat på polisers huvuden och attackerat poliser med allt från långa käppar till en krycka och pepparsprej.

    – Ert agerande den 6 januari präglades av särskild grymhet, det var inte en fråga om ni drogs med av situationen, sade distriktsdomaren Royce Lamberth när mannen fick sitt straff.

    Över 900 personer har hittills dömts för deltagande i stormningen och ytterligare 500 väntar på prövning. Straffen har blivit allt från några dagar i fängelse till 22 år. Det senare straffet fick ledaren för grupperingen Proud Boys som hade en ledande roll i stormningen.

    Den nu dömde har erkänt sig skyldig för att ha attackerat två poliser med tillhyggen. Han har uttalat ånger och bett poliserna han slog om ursäkt.

    Försvaret betecknar straffet som löjeväckande strängt och ett som inte tar hänsyn till hur mycket mannen har utvecklats sedan stormningen.

  • TT
    05.09

    Över 90 döda i attack mot skola i Gaza

    Över 90 personer har dött i en israelisk attack mot en skola i Gaza stad, uppger Gazas civilförsvar.

    ”Dussintals” personer skadades också i attacken mot skolan, säger en talesperson för Gazas civilförsvar till nyhetsbyrån AFP.

    – Dödssiffran är nu mellan 90 och 100 och dussintals fler har skadats. Tre israeliska raketer träffade skolan som huserade fördrivna palestinier, säger talespersonen Mahmoud Basal till AFP.

    Tidigare kallade han det hela en ”fruktansvärd massaker” i ett inlägg på Telegram.

    Israels militär, IDF, bekräftar attacken och hävdar att den var riktad mot medlemmar i terrorstämplade Hamas som enligt dem byggt upp ett ”lednings- och kontrollcenter” i skolan.

    ”Kontrollcentret användes som ett gömställe för Hamasterrorister och befälhavare, varifrån olika attacker planerades och fördes fram mot IDF-styrkor och staten Israel”, skriver IDF.

    Läs mer här.

  • TT
    03.48

    Sju döda i flygkrasch i Chile

    Sju personer har dött i en flygkrasch i södra Chile under fredagen, uppger landets civila luftfartsmyndighet.

    Kontakten förlorades med det lilla planet, som var av typen Piper Navajo, strax efter att det lyfte från staden Coyhaique. Piloten och samtliga sex passagerare dog i kraschen.

    Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan, som nu ska utredas av lokala myndigheter.

  • TT
    01.28

    Fler CSN-skulder hos Kronofogden

    Ärendena om studieskulder hos Kronofogden har ökat från 130 000 till 175 000 sedan årsskiftet, en ökning på 35 procent, rapporterar P3 Nyheter. Sådant som mat, hyra och el går före CSN-skulder, enligt Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

    – När det är tufft ekonomiskt så tror jag att CSN-skulder hamnar längre ner på prioriteringslistan, säger Vuleta.

    Ytterligare skäl kan vara att CSN-skulder har låg ränta och lång återbetalningstid.

  • Hans Österman
    i går23.42

    Uppgifter: Trump tvingades nödlanda

    Donald Trumps privatjet omdirigerades på fredagskvällen, svensk tid, till flygplatsen i Billings, Montana, efter ett mekaniskt fel.

    Det uppger den lokala tv-stationen KTVH.

    Planet skulle egentligen till flygplatsen i Bozeman i samma delstat. Där ska Trump under natten hålla ett kampanjtal.

    Enligt KTVH väntas Trump nu ta ett privatplan till Bozeman och Secret service är i full färd med att genomsöka flygplatsen i Billings.

    På sin plattform Truth social har Trump delat en video inifrån planet där han säger att han ”precis landat i vackra Montana”. Han nämner dock inget om flygdramat.

  • Benjamin Ekroth
    i går22.59

    Guvernör utlyser nödläge i New York

    Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul har utlyst statligt nödläge när efterdyningarna av stormen Debby har börjat orsaka allvarliga översvämningar i samhällen i hela New York.

    Det finns också risk för kraftiga åskväder med möjliga tornados, skriver nyhetskanalen 7News.

    "Det är viktigt för New York-bor att vara vaksamma och att hålla sig borta från vägarna", säger guvernören i ett uttalande.

  • Ellen Sundström
    i går21.54

    Källor: Iran skickar vapen till Ryssland

    Iran ska skicka hundratals satellitstyrda vapen till Ryssland, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

    Det handlar om roboten Fath-360 som nu ska användas för att avfyra missiler i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

  • Ellen Sundström
    i går21.07

    Kungen manar till sammanhållning efter upploppen

    Kung Charles uppmanar till sammanhållning efter den senaste tiden upplopp i Storbritannien, skriver The Telegraph.

    Han hyllade Storbritanniens "gemenskapsanda" som har "motverkat aggression och kriminalitet från ett fåtal människor".

  • Benjamin Ekroth
    i går19.25

    Flicka har fallit från fönster i Malmö

    En tonårsflicka har av okänd anledning fallit från ett fönster från en lägenhet i Malmö.

    – Vi är på plats och vi håller på att prata med eventuella vittnen och folk som kan ha sett vad som hänt, säger Fredrik Bratt.

    – Vi vet bara den faktiska omständigheten att hon av okänd anledning har hamnat utanför fönstret och fallit ner på gatan.

    Flickan är förd till sjukhus.

  • Ellen Sundström
    i går19.24

    Passagerarplan har kraschat i Brasilien - fyra döda

    Fyra personer har dött efter en flygkrasch i Brasilien. 62 personer ska ha befunnit sig ombord, rapporterar lokala medier.

    Planet skulle åka från Cascavel i Paraná och skulle till Guarulhos i Stor-São Paulo.

    Enligt G1 har fyra personer dött, men siffran kan stiga.

    Läs mer här.

  • TT
    i går18.53

    ​FN larmar: 29 avrättade i Iran inom två dagar

    FN oroas av de många avrättningarna i Iran. Arkivbild.
    FN oroas av de många avrättningarna i Iran. Arkivbild. Foto: Amr Nabil/AP/TT

    FN:s människorättskontor slår larm om att 29 människor avrättats på två dagar i Iran denna vecka, enligt rapporter. Det är en alarmerande hög siffra, enligt FN-kontoret.

    Minoriteter som kurder, araber och personer från gränsprovinsen Baluchistan är överrepresenterade bland de avrättade. Somliga avrättas utan att deras anhöriga eller juridiska ombud informeras.

    Under hela juli månad avrättades 38 människor, vilket verifierats av FN. Totalt under året har minst 345 människor avrättats i landet, bland dem 15 kvinnor. De flesta av dem är dömda för narkotikabrott eller mord.

    – Det är oförenligt med internationella normer och mänskliga rättigheter, säger FN-kontorets talesperson Liz Throssell.

    FN:s människorättschef Volker Türk är mycket oroad, tillägger hon.

  • Ellen Sundström
    i går17.34

    Mopedist har kört omkull

    En mopedist har kört omkull utanför Kungsbacka.

    Mopedisten har enligt SOS skadat foten och har undersökts av ambulanspersonal.

    Texten uppdateras.



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • 2 aug10.00

    Borde Kamala och Biden ens få vara med i förhandlingar med Iran och Israel när de är på väg att lämna vita huset?

    Nils jönsson

    Hej, USA-valet har inte varit än, det är först 5 november. Fram till dess är Joe Biden fortsatt president och Kamala Harris vicepresident. Joe Biden har ju meddelat att han inte ställer upp för omval, men huruvida Kamala Harris kommer lämna vita huset eller inte vet vi alltså inte förrän efter valet.

    Erica Fält
  • 2 aug09.46

    Hur gick det med dykningen i Piteå gällande Elliot och fiskaren som sett något oidentifierat ned sitt ekolod ?

    Mikael

    Hej! Tyvärr resulterade inte dykningen i något, polisen meddelade att man inte hittat något. Du kan läsa mer om det här.

    Erica Fält
  • 30 juli11.16

    Hur hittades Essie

    fersie47

    Hej! Assistanshunden Essie har tyvärr fortfarande inte hittats, men har noterat här i chatten att det är stort intresse och vi kommer såklart rapportera så fort vi vet något mer! Tills vidare kan ni som missat läsa mer om Essie här!

    Erica Fält
  • 30 juli11.12

    🛎️!🛎️!! Hej!!

    Har det någonsin varit så långt uppehåll mellan svaren här i ”spalten” tidigare? Vet att det händer mycket i världen och att det är semestertider, men ändå?

    Saknar er💛

    kurre.💛

    Hej Kurre, ja det verkar ha blivit ett lite oplanerat semesteruppehåll här, ber om ursäkt för det! Fint att höra att du har saknat oss, vi har saknat er också ☀️

    Erica Fält
  • 18 juli20.28

    Den försvunna assistenthunden Essie, har hon kommit tillrätta?

    Jenny

    Det verkar tyvärr inte så. Här kan den som vill höra mer om försvunna Essie.

    Linnea Digerstedt

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.