Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Live

Aftonbladet Direkt

Nyval i Tyskland – "Europa står ledarlöst"Nyval i Tyskland – "Europa står ledarlöst"
  • Fastnålat inlägg

    Tusentals palestinier flyr flyktingläger i Jenin

    4 juli 2023
    Annica Ögren
    Invånare i flyktinglägret  i Jenin efter attacken.
    Invånare i flyktinglägret i Jenin efter attacken. Foto: Majdi Mohammed/AP

    Efter den israeliska attacken mot staden Jenin på Västbanken har tusentals palestinier flytt flyktinglägret i Jenin, rapporterar The Guardian.

    – Det finns omkring 3 000 människor som har lämnat lägret hittills, säger Kamal Abu al-Roub, vice guvernör i Jenin, till AFP.

    Normalt sett bor cirka 18 000 palestinier i lägret och enligt guvernören vill man inhysa människorna i skolor och andra härbärgen i Jenin.

    I lägret, som upprättades för 70 år sedan i efterdyningarna av Palestinakriget 1948, ska det finnas hundratals individer från militanta grupperingar som Hamas, Islamiska Jihad och Fatah som uppges ha såväl vapen som en växande arsenal av explosiva anordningar i lägret, enligt YLE.

    Det var i går som Israel inledde den mest intensiva operationen på norra Västbanken på över 20 år.

    Läs mer om händelsen här.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • Kravet: Bjud in till partiledarsamtal om Trump

    Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén kräver partiledarsamtal efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.
    Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén kräver partiledarsamtal efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

    Regeringen säger att de förberett sig för en ny period med Donald Trump som USA:s president. Nu vill S-ledaren Magdalena Andersson och MP:s språkrör Daniel Helldén veta hur.

    – Det vore lämpligt att ha partiledarsamtal för att informera oppositionen om hur regeringen avser att agera, säger de.

    Inför partiledardebatten i riksdagen i dag kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet med ett gemensamt krav på statsminister Ulf Kristersson (M) – bjud in till partiledarsamtal om Trump.

    – Sverige är ett litet land, och när vi är i utmanande situationer finns det all anledning att vi försöker samla oss brett, så att vi drar åt samma håll, säger Magdalena Andersson.

    Främst oroar de sig för vad Trumps politik kan innebära säkerhetspolitiskt, både för Nato och Ukraina, men också för klimatet och för ekonomiska effekter om Trump gör verklighet av att införa handelstullar.

  • Uppgifter: Utredare föreslår vite för föräldrar

    Enligt uppgifter till SVT Nyheter föreslår utredare att föräldrar som inte följer socialnämndens beslut om att deras barn medverkar på öppenvårdsinsatser som socialnämnden fattat beslut om ska få betala vite.

    Hur mycket pengar det rör sig om är oklart men bör enligt utredningen anpassas till föräldrarnas ekonomiska situation.

    Förslaget är ett led i regeringens arbete att motverka ungdomsbrottsligheten och väntas presenteras vid en pressträff med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Pressträffen startar klockan 09.00.

    Förslaget kommer bara kort efter att regeringen föreslagit i en annan utredning fotboja för barn på Sis-hem.

  • Robotattack mot Kiev

    Explosioner hörs i Ukrainas huvudstad Kiev, uppger stadens borgmästare Vitalij Klytjko.

    ”Putin sjösätter en robotattack på Kiev just nu”, skriver Andrij Jermak, stabschef för Ukrainas presidentkansli, på Telegram.

    Ett flyglarm om ryska robotar har utlysts av Ukrainas flygvapen. Enligt AFP ljuder larm i hela landet.

  • Utsläpp från fossila bränslen når nya rekord

    Kina och USA och Indien hör till länderna som släpper ut mest koldioxid i världen. Globalt sett fortsätter utsläppsnivåerna att öka trots att många länder ställer om till alternativa energikällor. Arkivbild.
    Kina och USA och Indien hör till länderna som släpper ut mest koldioxid i världen. Globalt sett fortsätter utsläppsnivåerna att öka trots att många länder ställer om till alternativa energikällor. Arkivbild. Foto: R S Lyer/AP/TT

    Under 2024 har de globala utsläppen av koldioxid ökat till nya rekordnivåer globalt. Beskedet kommer lagom till FNs: stora klimatmöte COP29.

    Trots ett brådskande behov av att minska utsläppen för att bromsa klimatförändringarna finns det inget som pekar mot att världen har nått toppen vad gäller utsläpp, enligt en ny rapport – som blir ännu en varning till världens ledare på årets klimatmöte.

    När det internationella forskningsprojektet Global Carbon Project publicerar sin årliga genomgång av utsläppsnivåerna ser det mörkt ut. Inräknat koldioxidutsläpp från bland annat avskogning konstateras att de totala utsläppen stiger till 41,6 miljarder ton under 2024 vilket är 0,8 procent mer än 2023.

    “Konsekvenserna av klimatförändringarna blir allt mer dramatiska men trots det ser vi inga tecken på att förbränningen av fossila bränslen har nått sin topp”, säger Pierre Friedlingstein från Exeters Global Systems Institute som lett studien.

    Men ljusglimtar finns. Flera länder har lyckats bromsa sina koldioxidutsläpp. Men, konstaterar författarna, innan vi når en nettonoll-nivå av koldioxidutsläpp globalt så kommer temperaturerna att fortsätta att öka och få förödande konsekvenser.

  • Skjutning utanför Stockholm

    Skott har avlossats mot en fasad till ett bostadshus i Norsborg, söder om Stockholm.

    Polisen larmades om händelsen vid 00.30-tiden, natten till onsdagen.

    – Vi fick in samtal om smällar och hittade skotthål i en fasad, säger Jenny Ryberg, vakthavande befäl vid polisen.

    Ingen person skadades och huset i fråga fick inga stora materiella skador.

    – Vi fick leta länge, säger Jenny Ryberg.

    Ingen person är gripen. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott.

    Det är andra natten i rad som det skjuts i området. Natten till tisdag besköts en lägenhetsdörr.

  • USA har slagit mot mål i Syrien

    Amerikanska styrkor har slagit till mot Iran-kopplade mål i Syrien, meddelar USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom.

    Enligt inlägget på X ska angreppen ha skett efter ett raketanfall mot USA:s bas i nordöstra Syrien, som inte uppges ha orsakat några personella eller materiella skador.

    ”Vi har klargjort att attacker mot amerikansk personal, partnerstyrkor och faciliteter inte kommer att tolereras”, skriver Centcom.

  • Trump utnämner Elon Musk – jämför med atombomben

    Elon Musk får ett nytt jobb i ett påhittat departement som Donald Trump kallar ”DOGE".

    Musk ska jobba på distans och motverka byråkrati, ett arbete som enligt Trump kan bli lika viktigt som den första atombomben.

    Läs mer i Aftonbladets artikel.

  • Trump utser ny CIA-chef

    John Ratcliffe
    John Ratcliffe Foto: Patrick Semansky/AP/TT

    Donald Trump har nominerat John Ratcliffe till chef för underrättelsetjänsten CIA.

    Han tjänstgjorde som USA:s nationella underrättelsechef under de sista månaderna av Trumps förra mandatperiod. Innan dess var innan dess ledamot för Texas i representanthuset.

    Ratcliffe ses som ett mer traditionellt val för rollen jämfört med andra förhandstippande Trumplojala kandidater, skriver AP.

    Tidigare på tisdagskvällen nominerade Trump den tidigare Arkansasguvernören Mike Huckabee till att bli USA:s nästa ambassadör i Israel. Han utsåg också fastighetsinvesteraren Steven Witkoff till särskilt sändebud för Mellanöstern.

    Trump bekräftade också den tidigare tippade utnämningen av Mike Waltz som nationell säkerhetsrådgivare. Waltz, som i förra veckan blev omvald till representanthuset, är en ivrig Trumpanhängare. Han beskrivs ha en hökaktig inställning till Kina.

  • Ny bok: ”Atombomb var timmar bort”

    Storbritanniens dåvarande och kortvariga premiärminister Liz Truss gjorde sig i oktober 2022 redo för att Ryssland skulle detonera en atombomb i Ukraina.

    Det framkommer i en ny biografi som citeras av tidningen Independent och flera andra brittiska medier.

    Enligt uppgifterna hade Truss fått veta att Putin ”bara var timmar” från att beordra en kärnvapenattack. Hon studerade då väderdata och vindriktningar för att bedöma om radioaktivt avfall kunde nå Storbritannien.

    Det är sedan tidigare känt att USA hade underrättelseinformation som övertygade myndigheterna om att Ryssland gjorde sig redo att använda kärnvapen i Ukraina under hösten 2022. Enligt Independent bedömde CIA risken så hög som 50 procent.

  • Ytterligare ett flygplan beskjutet

    Under måndagen träffades ett Spirit Airlines-plan av skott på Haiti. En flygvärd skadades då lindrigt.

    Nu uppger CNN att man bekräftat skottskador på ett JetBlue-plan också.

    USA:s luftfartsmyndighet FAA tog på tisdagen beslut om att stoppa all flygtrafik mellan USA och Haiti i 30 dagar.

  • Väderfenomen orsakar röklukt i Stockholm

    Under tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till Stockholmsmässan med anledning av en röklukt.

    Men när patrullen kom fram konstaterade man att det inte rör sig om en brand – utan om ett väderfenomen.

    – Det är inversion. Det blir som ett lock över Stockholm. Det handlar om att det är många som eldar när det är kallt och röken har ingenstans att ta vägen, säger Kurt Jonsson vid räddningstjänsten.

  • USA stoppar flyg till Haiti i en månad

    Polis bevakar Haitis internationella flygplats dagen efter att ett plan beskjutits.
    Polis bevakar Haitis internationella flygplats dagen efter att ett plan beskjutits. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

    USA:s luftfartsmyndighet FAA beordrar att all civil flygtrafik mellan USA och Haiti stoppas i 30 dagar. Beslutet kommer dagen efter det att ett passagerarplan beskjutits vid internationella flygplatsen Toussaint Louverture nära Haitis huvudstad Port-au-Prince.

    Planet, som kom från Florida, besköts i samband med att kriminella gäng försökte ta kontroll över flygplatsen. Omfattande delar av Haiti är i praktiken laglöst, med kriminella grupper som där härskar med våld.

    Flygplanet omdirigerades till grannlandet Dominikanska republiken på ön Hispaniola i Västindien.

    En i besättningen fick lättare skador.

  • Ponny ramlade ner i brunn – räddad

    En ponny har fallit ner och fastnat i en brunn på en gård utanför Oskarström.

    – Vi har en styrka på plats där nu och ska se vad vi kan göra, säger Thomas Andersson vid räddningstjänsten till Hallandsposten.

    Ägaren skulle under tisdagen hämta in sina hästar i hagen. Då gjordes upptäckten att ponnyn fastnat i brunnen.

    Drygt en timme senare meddelade räddningstjänsten att de lyckats dra upp ponnyn.

    Bland annat användes en traktor och en sele.

    – Med gemensamma krafter och med veterinärens hjälp i att lugna ner hästen så fick vi upp den från brunnen, säger Andersson.

    Det är oklart hur hästen mår, uppger tidningen.

  • Jack, 21, döms till fängelse för Pentagon-läckan

    Jack Teixeira, 21, döms till fängelse efter den så kallade Pentagon-läckan.

    Teixeira jobbade på en militärbas i Massachusetts och kom då över hundratals hemligstämplade dokument.

    Dokumenten laddade han sedan upp och delade med personer på chattplattformen Discord.

    Teixeira döms till 15 års fängelse, rapporterar Reuters.

    Läs mer om Pentagon-läckan här och om Teixeira här.

  • Huthi attackerade amerikanska jagare

    Amerikansk stridshelikopter på krigsfartyget USS Laboon i Röda havet. USA:s flottnärvaro i Röda havet ska skydda fartyg från Huthiattacker. Arkivbild.
    Amerikansk stridshelikopter på krigsfartyget USS Laboon i Röda havet. USA:s flottnärvaro i Röda havet ska skydda fartyg från Huthiattacker. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

    Huthirörelsen i Jemen har attackerat två amerikanska krigsfartyg i sundet Bab al-Mandab, mellan Röda havet och Adenviken. De två amerikanska jagarna slog tillbaka drönarattackerna, meddelar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

    Attacken från den islamistiska rörelsen, som tagit kontroll över stora landområden i Jemen, bestod av åtta drönare och åtta robotar av två olika typer, enligt Pentagons talesperson Pat Ryder.

    Huthirörelsen, liksom Hizbollahrörelsen i Libanon, understöds av Iran. Attackerna mot fartyg på Röda havet inleddes 19 oktober i fjol och är en del av den bredare konflikten i Mellanöstern efter terrorstämplade Hamas attack på Israel 7 oktober i fjol.



 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.