Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Det ska du inte missa när du reser utomlands

Publicerad 2020-07-09

Trots lättade reserestriktioner finns fortfarande regler att följa för svenskar som reser utomlands. Arkivbild.

Obligatorisk karantän, hälsoformulär och slumpmässiga tester. Ska du som svensk resa utomlands i sommar är det extra mycket att hålla reda på.

Sedan den 30 juni avråder utrikesdepartementet inte längre svenskar från att resa till ett antal europeiska länder, och sedan dess har allt fler skyndat att boka semesterresor utomlands. Men även om UD:s avrådan delvis har lättat, betyder det inte nödvändigtvis att det är fritt fram för svenskar att resa obehindrat.

I flera av de 14 länderna dit vi numera får resa finns nämligen fortfarande restriktioner som är viktiga att följa om man vill att semesterresan ska gå som planerat.

– Vi svenskar utgår ofta från att det är helt bekymmerslöst att resa inom EU. Men nu är det en del att hålla reda på innan man bokar och innan man reser, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

För resterande länder i Europa och övriga världen gäller fortfarande UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor.

Karantän och tester

Av de länder dit semesterresor tillåts har Schweiz de striktaste reglerna. Där gäller fortfarande en obligatorisk tiodagarskarantän för resenärer från Sverige.

För att få komma in i Kroatien, Spanien och Grekland behöver alla fylla i ett specifikt coronaformulär.

– Innan man bokar måste man kolla vad som gäller i respektive land. Man vill ju så klart inte börja sin semester med att sitta i karantän, eller nekas inresa för att man inte fyllt i formulären, säger Michael Kapil.

I Grekland utförs även slumpmässiga coronatester vid ankomsten, följt av ett dygns karantän tills att provsvaren kommit. Grekland tillåter inte heller direktflyg från Sverige fram till den 15 juli, men svenskar får resa in om man kommer från Köpenhamn eller med en mellanlandning utomlands.

Regionala skillnader

När man väl når sin slutdestination måste man också följa eventuella regler gällande allt från social distansering till munskydd och användandet av kollektivtrafik.

Reglerna kan skilja sig från region till region inom landet, och de kan också ändras med kort varsel om smittläget skulle bli värre. Detta kan vara särskilt tydligt i länder med starkt regionalt självstyre, som exempelvis Spanien och Tyskland.

Utrikesdepartementet uppmanar alla resenärer att ta sitt ansvar och hålla sig uppdaterad kring vad som gäller för respektive resmål. Till hjälp kan man ta myndighetens app "UD Resklar", som samlar de svenska ambassadernas reseinformation och uppdaterar uppgifterna löpande.