WHO: Ebolautbrott ett internationellt nödläge
Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2019-07-17
Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge.
"Det är dags för världen att uppmärksamma och fördubbla våra ansträngningar", säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.
Ebola är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor. Det aktuella utbrottet konstaterades i augusti 2018 i Kongo-Kinshasa, och har också lett till tre dödsfall i Uganda förra månaden. Utbrottet har hittills krävt närmare 1 700 liv.
I maj började smittspridningen i Kongo-Kinshasa – det näst dödligaste utbrottet av sjukdomen hittills – att öka i tempo. Från att främst ha förekommit i avlägsna områden har nu också en man diagnosticerats med ebola i miljonstaden Goma, nära gränsen till Rwanda. Det rör sig om en pastor som troligtvis blivit smittad i en stad 30 mil bort och som avled i början av veckan. Enligt WHO färdades mannen på en buss med andra passagerare innan han tog sig till vårdcentral.
Stor risk
Ett utbrott i Goma skulle vara extremt riskfyllt ur ett smittspridningsperspektiv, eftersom staden har en internationell flygplats. Dessutom passerar omkring 15 000 människor dagligen gränsen till Rwanda därifrån.
Nu är det dags för världen att reagera, uppmanar WHO, som utlyst nödläget, vilket i sig är ovanligt och bara görs vid extremt allvarliga utbrott. WHO bedömer risken som stor att ebola sprids till grannländerna, även om risken för en global spridning bedöms som låg,
Samtidigt som organisationen varnar för smittan vädjar man till det internationella samfundet. WHO anser att rese- eller handelsrestriktioner bara skulle förvärra situationen, eftersom landet är i behov av en fungerande ekonomi. Dessutom skulle handelsrestriktioner öka risken för att människor använder sig av oövervakade gränsövergångar, vilket i sig kan öka risken för spridning av sjukdomen.
Smittad gick över gräns
Ytterligare en oro är att en kongolesisk kvinna tog sig över gränsen till Uganda för att köpa fisk på en marknad vid staden Mpondwe. Efter att ha kräkts vid fyra tillfällen återvände hon till Kongo-Kinshasa varpå hon avled i ebola, uppger WHO.
Sjukvårdsarbetare har inte kunnat fastställa var den kongolesiska kvinnan tillbringat sina nätter, hur hon har rest, vem som transporterat hennes varor eller vem som städat upp kräkningarna.
– Även om vi inte har sett några exempel på lokal spridning varken i Goma eller i Uganda, så visar de här två exemplen på en oroande geografisk spridning av viruset, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.
Rättad version: I en tidigare version framstod det som att WHO nödläge även omfattade Uganda. Det kunde också felaktigt tolkas som att WHO bedömde risken att andra länder skulle drabbas var låg.