Elsparkcykel och sprej bakom explosionen

TT

Publicerad 2023-09-06

Omkring 150 personer fick evakueras efter explosionen med efterföljande brand i söndags.

Explosionen i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. De tre personer som varit anhållna är inte längre misstänkta.

Polisen tror istället att det rör sig om en elsparkcykel som har stått på laddning och att batteriet blivit överhettat. I närheten av det ska det funnits sprejbehållare med exempelvis hårsprej eller raklödder.

– Vid hög temperatur exploderar dessa behållare. Ligger de placerade på fel sätt kan det då skapa en enormt stark sprängning. Betydligt starkare än jag har förstått, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare, till TT.

Det är inte första gången det hänt, enligt Torsten Angervåg. Han hänvisar till ett liknande ärende i Luleå i Norrbotten för två år sedan då en doftsprej exploderade och som gav omfattande skador på husfasaden då en vägg trycktes ut.

När kriminalteknikerna gjorde sin utredning i lägenheten i Norrköping hittade de spår av narkotika i lägenheten och polisen ser därför inte samband mellan narkotikan och explosionen med efterföljande brand.

– Det är en ren tillfällighet att polisens kriminaltekniker ramlar över den här narkotikan. Detta kom fram i ett mycket sent skede, säger Torsten Angervåg.

Den man som bott i lägenheten där explosionen ägde rum är därför anhållen för grovt narkotikabrott och begärd häktad. Häktningsförhandling ska ske senast på torsdag förmiddag.

Följ ämnen i artikeln