Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Var fjärde sötvattenfisk kan vara hotad

Publicerad 2023-12-12

Var fjärde art av sötvattenfiskar är hotad, varnar Internationella naturvårdsunionen (IUCN), som uppdaterar listan över rödlistade djurarter och särskilt pekar ut Atlantlaxen.

Klimatförändringar och föroreningar är de största orsakerna.

IUCN presenterade listan över hotade djur på klimatmötet COP28 i Dubai. Den alarmerande ökningen av utrotningshotade arter kopplas direkt till klimatförändringar.

– Egentligen skulle vi inte alls behöva vara i denna situation, säger unionens generaldirektör Grethel Aguilar på ett pressmöte i Dubai.

Antalet rödlistade arter, enligt IUCN, är 157 190, varav 44 016 hotas av utrotning.

Nya rön

För första gången har IUCN samlat in uppgifter om läget för sötvattensfiskar, som utgör omkring 40 procent av kända fiskarter. Omkring 15 000 arter har granskats, och omkring en fjärdedel av dessa är utrotningshotade. Främst är det föroreningar som hotar fiskarterna, men dammbyggen, överfiske och förändringar av vattennivåer som för in saltvatten är andra orsaker.

Undersökningen anses vara banbrytande då någon så omfattande redogörelse inte tidigare gjorts.

Atlantlaxen är en av de arter som särskilt utpekas med en drastiskt försämring av beståndet. Detta har minskat med 23 procent mellan 2006 och 2020 enligt IUCN:s beräkningar.

Miljarder människor

IUCN arbetar med åtta kategorier och laxen (med beteckningen Salmo salmar) har förflyttats till den mer varnande kategorin ”nästan hotad”. De följande kategorierna är ”sårbar” och ”hotad”.

IUCN konstaterar samtidigt att det försämrade läget för sötvattenfiskar är talande för ett större problem:

”Sötvattenfiskarna är en integrerad del i ekosystemet och direkt avgörande för dess motståndskraft. Detta är direkt avgörande för miljarder människor som är beroende av att ekosystemet med färskvatten fungerar”, säger Katy Hughes på IUCN:s färskvattenavdelning i ett pressuttalande under COP28:s möte i Dubai.

Rapporten konstaterar också att den gröna sköldpaddan (Chelonia mydas) i Stilla havet hotas akut av utrotning. Klimatförändringar kombinerat med förhöjda temperaturer som försvårar kläckning av sköldpaddsägg ses som direkta orsaker till hotet. Även fiskerinäringen som sveper med sig sköldpaddor som bifångst är en del av problemet.

Få ljuspunkter

Den skrämmande rapporten innehåller dock några ljuspunkter. Genom framgångsrika insatser och stort samarbete på lokal nivå har förbättrat livsmöjligheterna för antiloparten Saiga tatarica i bland annat Mongoliet och Ryssland. En av orsakerna är framgångsrika insatser mot tjuvskytte.

Även livsbetingelserna för antiloparten Sabeloryx (Oryx dammah) har förbättrats, främst genom internationellt samarbete att stoppa tjuvjakt och skydda antiloper som placerats ut i bland annat Tchad.

Men framgångarna är få, alltför få, enligt IUCN:

”Klimatförändringar hotar mångfalden som vår planet härbärgerar, och underminerar naturens möjlighet att uppfylla de grundläggande mänskliga behoven”, slår generaldirektör Grethel Agullar fast.