Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

En ny ödmjukare Macron gör entré

Publicerad 2022-04-25

PARIS. I sitt segertal visade president Macron upp en ny sida.

Han gjorde entré med sin fru och en rad andra människor i stället för ensam som vid segern 2017.

Han avstod från att göra segergester. Istället förde han ödmjukt ihop händerna av tacksamhet.

Macron sitter kvar - "Visade upp en helt ny sida"Macron sitter kvar - "Visade upp en helt ny sida"

Den som koreograferat Emmanuel Macrons valvaka försökte verkligen förändra bilden av Macron som den arrogante översittaren som inte lyssnar på vanligt folk.

När han för fem år sedan gjorde en lång promenad vid Louvren upplyst av strålkastare framstod han som den ensamme moderne kejsaren. Den här gången gick han hand i hand med sin fru Birgitte, med barn bredvid sig och en massa människor bakom.

En väldigt symbolisk förändring. Nu står han inte längre ensam. Han har mognat.

Den enda likheten med 2017 var att musiken som ackompanjerade hans promenad var Europahymnen, Song of Joy. Fast den här gången i en mer lågmäld och mindre pampig version.

Allt detta skedde med det upplysta och glittrande Eiffeltornet i bakgrunden, den mest franska av alla symboler. Inte heller det var en slump.

När Macron till slut klev upp på scenen lyfte han inte händerna över huvudet i en segergest. Istället bugade han sig och förde ihop handflatorna till ett tack.

Han första ord på talatribunen var detsamma.

– Tack!

För den som följt valrörelsen och debatten om Macrons arrogans och elitmentalitet var hans framträdande ett tydligt löfte om att fransmännen de närmaste fem åren ska få se en ny Macron.

I samma anda tackade han Marine Le Pen för en god valkamp och när de några tusen anhängare som samlats runt scenen buade så tystade Macron dem.

Under de kommande fem åren lovade Macron att lyssna mer på det franska folket och bli en president för alla. Han lovade att ena det splittrade landet.

Han medgav att han insåg att många av dem som röstat på honom gjort det inte för att de gillar hans politik utan för att de ville hindra extremhögern från att komma till makten.

– Jag förstår vad ni gjorde, jag tackar er och lovar lyssna på er.

Hand i hand med sin fru Brigitte gick han upp på scenen.

Redan när den första prognosen offentliggjorde klockan åtta på kvällen hade många anhängare samlats vid Eiffeltornet. När det stod klart att Macron vunnit en övertygande seger steg jublet mot himlen. Anhängarna viftade med sina franska flaggor och Macron-plakat.

För Jonathan och Kiaras Lorrillard kom Macrons seger inte som någon direkt överraskning.

– Jag var aldrig orolig, säger Kiara. Jag förstod att han skulle vinna även om Le Pen ett tag såg ut att knappa in i opinionsmätningarna.

Hon håller sin man i ena handen och ett Macron-plakat med slagordet "Tillsammans med er" i den andra.
Båda är väldigt nöjda med segern men Jonathan reser ett varnande finger.

– Glöm inte att Marine Le Pen fick över 40 procent av rösterna. För fem år sedan var en seger för henne otänkbar. Nu var den mindre trolig. Vad blir det nästa gång? Jag är väldigt oroad över trenden.

Båda noterade och gillade Macrons nya image där ödmjukhet är i förarsätet istället för arrogans.

– Jag stödjer Macron men han måste definitivt ändra sin politiska stil. Han måste bli mer inkluderande.

Båda är rörande eniga om att den viktigaste frågan för Macron de närmaste fem åren är klimathotet. Lite konstigt eftersom den fått spela en väldigt undanskymd roll i valrörelsen.

– Macron talade ju också i sitt segertal om att det är på klimatområdet som Frankrike verkligen kan bli en världsledande nation.

Båda är lite oroliga för vad som ska hända med Macrons parti. En marche när han inte får ställa upp i nästa presidentval. Ingen får sitta mer än två perioder.

– Partiet är så hårt knutet till honom själv och hans projekt, säger Jonathan. Frågan är om det överlever.

Ett svar som gör honom själv orolig.

– De traditionella mittenpartierna som socialisterna och republikanerna har ju mer eller mindre försvunnit under Macron. Det enda stora parti som finns kvar är Marine Le Pens Nationell samling. Det är ett orosmoln för framtiden.
Samtidigt konstaterar paret nöjt att hela Europa nu kan andas ut. Man slipper det kaos som utbrutit ifall Le Pen vunnit.

– Europa står fortsatt starkt och enigt med Macron i Elysee-palatset, säger Jonathan. Vilken annan president skulle göra entré till EU-hymnen?

Han skrattar.

Nöjda går paret hem i den ljumma Pariskvällen med Eiffeltornet effektfullt upplyst bakom sig. De har rullar ihop flaggorna och vikt plakaten.

Imorgon är det tillbaka till vardagen med fem år till med Macron.

Wolfgang Hansson: En väldigt övertygande segerWolfgang Hansson: En väldigt övertygande seger