Nytt hopp vid nya Jemensamtal i Stockholm

TT

Publicerad 2022-06-17

Ett internationellt möte om situationen i krigshärjade Jemen hålls i Stockholm i helgen – medan en förlängd men skör vapenvila råder i landet.

– Forumet äger rum vid en avgörande tidpunkt, säger utrikesminister Ann Linde.

Under tre dagar med start under fredagen ska cirka 150 deltagare från Jemen, FN, internationella organisationer och engagerade länder diskutera landets politiska och ekonomiska utveckling samt säkerhetsläget.

– En inkluderande politisk dialog är nyckeln för att kunna bana väg för en varaktig fred, sade utrikesminister Ann Linde (S) i sitt tal då forumet inleddes under fredagsförmiddagen.

Både officiella representanter samt företrädare för civilsamhället i Jemen deltar. Sverige stod även värd då FN-ledda fredssamtal hölls i Rimbo 2018. Dessa ledde fram till den så kallade Stockholmsöverenskommelsen om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Genomförandet gick dock inte som tänkt och den sköra processen har därefter vacklat.

Den 2 april i år trädde dock ett tillfälligt vapenstillestånd i kraft – det första på sex år som skulle gälla i hela det krigshärjade landet. I början av juni enades parterna om en förlängning på två månader och FN för nu samtal med dem för en mer permanent vapenvila.

– Situationen är fortfarande förfärlig men den här våren har också gett oss anledning att känna nytt hopp, sade Ann Linde i sitt tal.

Måste se värdet

Den senaste tidens framgångar beror på en kombination av olika faktorer, säger FN:s särskilda sändebud för Jemen, svenske Hans Grundberg, i en intervju med TT.

– Man kan inte uppnå resultat av en vapenvila om inte parterna själva faktiskt vill det. Då måste båda de stridande parterna se ett värde i att låta vapnen tystna. Vi märkte att det fanns en antydan till en sådan vilja redan i början av året och det var då vi började arbeta med detta, säger Hans Grundberg.

FN:s roll är att uppmuntra den viljan genom att lägga fram förslag med kompromisser för att nå framgång, fortsätter han.

– Men det kan inte lyckas om vi inte har stöd från hela regionen och det internationella samfundet. Där har vi sett ett väldigt gott samarbete, säger Hans Grundberg, och tillägger att det även krävts hårt diplomatiskt arbete.

”Är bräcklig”

Vapenvilan har lett till en tydlig minskning av antalet dödade och skadade civila. I april rapporterades 95 skadade eller döda vilket kan jämföras med 213 i mars visar siffror från Norska flyktingrådet (NRC).

– Även om den (vapenvilan) är bräcklig och det finns rapporter om överträdelser – den har inte varit ren och det hade nog ingen förväntat sig – så råder förhållandevis lugn i Jemen generellt sett. För första gången har Jemen upplevt två och en halv månad utan vare sig luftburna attacker eller missiler som går från Jemen och in i regionen, säger Hans Grundberg.

För första gången på närmare sex år har även kommersiella flyg lyft från Jemens huvudstad Sanaa – något som representerar en viktig återgång till en normalisering som inger hopp för jemeniterna, enligt Grundberg.

– Om kriget är det normala är det svårt att föreställa sig fred. Men om du tar steg mot fred, det vill säga att vapnen tystnar och du återgår mot en normalisering, då blir konceptet fred inte främmande, inte ens för de stridande parterna. Och det tror jag är rent psykologiskt väldigt viktigt.

TT: Vad är det främst som utmanar vapenvilan nu?

– Det är nog att nå nästa steg, det vill säga att samla parterna kring hur man tar steg bort från en temporär lösning och mot mer långsiktiga lösningar, och hittar enighet hos parterna för att börja en politisk process som jag tror är nödvändig.