Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

2019 ännu ett onormalt varmt år

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 2020-01-02 | Publicerad 2019-12-31

Årets varmaste temperatur uppmättes i Markusvinsa i Norrbotten den 26 juli – hela 34,8 grader. Det är den högsta temperatur som observerats norr om polcirkeln i Sverige. Arkivbild.

När 2019 års väder summeras visar det sig att temperaturen på nytt ligger över det normala. Årets varmaste dag var i Markusvinsa i Norrbotten – med 34,8 grader.

– Vi går mot varmare och varmare årstemperaturer, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Det har varit ett år utan höststormar, med regnrekord i norr och samtidigt nya rekord för minsta månadsnederbörd.

Året inleddes med en kall januarimånad i nordöstra Norrland som gled över i att februari som blev mildare än normalt i hela Sverige.

Runt nyår inträffade stormen Alfrida, vilket är den storm som orsakade störst skador på samhället under året. Då uppmättes årets högsta vindhastighet utanför fjällen med 29,4 meter per sekund i Örskär vid Upplandskusten.

Ytterligare tre stormar följde: Jan i januari och Julia och Mats i februari. Under hösten lugnade dock vindarna ned sig.

– Det brukar alltid vara någon höststorm som kommer in och att det inte inträffat någon är något som sticker ut för i år, säger Malva Lindborg.

Värmerekord i norr

En annan ytterlighet är medeltemperaturen. 2019 blev varmare än normalt i hela Sverige. Baserat på preliminära siffror fick några mätstationer i södra delarna av landet en årsmedeltemperatur över 10 grader, vilket bara inträffat åren 1990, 2014 och 2018. Vädret varierar från år till år och ett enskilt rekord av exempelvis nederbörd behöver inte betyda jättemycket, men mätningar av temperaturen vittnar om en tydlig trend, säger Malva Lindborg.

– Det stämmer, vi går mot varmare och varmare årstemperaturer. De senaste tre åren har varit varmare än normalt och all forskning tyder på att det går åt det hållet.

Ytterligare rekordnoteringar kan komma in senare om nyårsafton blir smällvarm, men då krävs över 14 grader i söder och uppemot 10 grader i norr.

Jämfört med 2018 är dock 2019 ett år som inte sticker ut märkvärt temperaturmässigt. Sommaren 2018 var extrem, vilket bidrog till höga temperaturer i hela landet.

Årets varmaste temperatur uppmättes i Markusvinsa i Norrbotten den 26 juli – hela 34,8 grader. Det är den högsta temperatur som observerats norr om polcirkeln i Sverige. Nordligaste Sverige hade också den lägsta temperaturen då Nikkaloukta den 31 januari hade minus 39,5 grader.

– Det är väldigt ovanligt. Det var nordligaste Sverige som hade både den kallaste och varmaste temperaturen. Jag har inga siffror på hur ofta det här händer, men det är inte vanligt, säger Malva Lindborg.

Orsaken var varm luft som strömmade upp söderifrån som sedan blockerades av ett högtryck, vilket gjorde att luften tog en ovanlig bana och rörde sig i en båge och strömmade in norrifrån.

Blött men vattenbrist

I flera landsdelar var 2019 blötare än normalt, samtidigt som grundvattennivåerna var låga i särskilt södra Sverige. Mest nederbörd kom i maj, vilket ledde till nya regnrekord i mellersta och nordligaste Norrland. April var den förhållandevis torraste månaden där i stället rekord sattes för minsta månadsnederbörd vid flera stationer i norr och söder.

– Om man tittar på början av året så hade vi vattenbrist på många platser. Det är nu under november, december som depåerna fyllts på och det är väl tur, även om det lett till översvämningar, säger Lindborg.

Den nya vintern inleddes övervägande mild och nederbördsrik med en strid ström av frontsystem som passerat.

Följ ämnen i artikeln