EM för nybörjare: VAR tekniken som älskas och hatas
Uppdaterad 2021-06-14 | Publicerad 2021-06-10
I fredags drog EM i gång och det enda det kommer snackas om de närmsta veckorna är fotboll.
Här lär du dig de viktigaste grunderna i mästerskapet – så att du kan vara med i snacket vid kaffeautomaten.
I dag tittar vi på några begrepp du måste ha koll på som dina vänner, experter och kommentatorer kommer att slänga sig med.
Har du koll på fotbollens viktigaste begrepp inför EM?
Här förklarar vi dem – så att du har full koll i sommar.
Vi börjar med det helt nya begreppet reservbubbla, för att sedan gå vidare med det alltid lika krångliga offside.
Reservbubbla
Sociala bubblor har väl nästan alla förstått vad det är efter att ha levt med den här pandemin i snart ett och ett halvt år.
Alla lagen som spelar i EM håller sig i sina bubblor för att minska kontakten med andra och på så vis minska risken för covidsmitta. Men två länder har lyckats med bedriften att ändå få in smittan i sina lag. Det rör sig om vårt kära svenska landslag och Spaniens lag. Båda dessa länder har nu kallat in reserver, spelare som inte kom med i den ursprungliga 25 man starka truppen, till en separat bubbla. Ungefär som i dokusåpan ”Robinson” där de utröstade hamnar på en annan ö eller strand och sedan får en chans att ta sig tillbaka in i tävlingen.
Från reservbubblan kan du sedan bli inkallad i den riktiga bubblan om fler insjuknar. Glasklart, eller hur?
Offside
För enkelhetens skull så föreställer vi oss Sveriges EM-premiärmatch mot Spanien den 14 juni. Sverige anfaller längs högerkanten och Viktor Claesson ser att Alexander Isak är på väg framåt. När Claesson träffar bollen med sin fot för att slå passningen så får inte Isak vara framför den utespelare i Spanien som står längst ned i planen. Alltså måste Isak förhålla sig till den sista försvararen hos motståndaren. Om Alexander Isak redan passerat den försvararen och sedan får tag i passningen så kommer domaren blåsa av för offside.
Offside gäller även om en spelare står utanför planen när en passning slås. Exempelvis om Marcus Berg blivit tacklad och rullat utanför sidlinjen. Då får inte han gå före passningen.
VAR
En förkortning av Video Assistant Referee, som är ett tekniskt hjälpmedel för domarna som är relativt nytt inom fotbollen.
VAR fungerar som så att det vanliga domarteamet med en huvuddomare, två linjedomare och en fjärdedomare får hjälp från ytterligare ett domarteam som sitter i ett separat rum i anslutning till arenan. De bevakar matchen från tv-skärmar och kan med hjälp av tekniken se allt som sker på planen.
Om huvuddomaren skulle missa en given straffspark så kan han i kommunikation med VAR-teamet ändra sitt beslut i efterhand – och alltså tilldöma laget en straff fem minuter senare.
Det kom fram under tidigt 2010-tal och testades tidigt i Holland och USA – men de flesta kommer ihåg VAR från VM 2018 i Ryssland där videosystemet blottades för hela världen att se.
I dag används systemet i samtliga av Europas toppligor så som i engelska Premier League, italienska Serie A, spanska La Liga och tyska Bundesliga.
Det finns ett par fördelar med VAR. Som att systemet minskar den mänskliga faktorn i att det är snudd på omöjligt att se allt som pågår under en fotbollsmatch. Därför leder ett extra domarteam och möjligheter till reprisbilder till färre felaktiga offside-avblåsningar, straffsparkar och röda kort.
Däremot har VAR blivit kraftigt ifrågasatt sedan det börjades användas. Bland annat förekommer det – trots ett domarteam som kan se mängder av repriser – felbeslut. Men den största kritiken har riktats mot att VAR förstör för supportrar och spelare vid målfiranden. Nu behöver de ofta invänta ett VAR-beslut, som kan ta flera minuter, när ett lag har gjort mål.
Hattrick
När en spelare har gjort tre mål i en och samma match brukar det kallas för ”hattrick”. Felaktigt dock.
För att det ska vara ett äkta hattrick ska spelaren göra tre mål i en och samma halvlek. Vissa hävdar till och med att spelaren ska ha gjort ett mål med högerfoten, ett med vänsterfoten och ett med huvudet för att det ska vara ett äkta hattrick.
ANNONS
Hörna
En hörna är egentligen en förkortning på hörnspark. Ditt lag tilldöms en hörna när bollen tar på en motståndarspelare och ut över motståndarnas kortlinje. Själva sparken tar rum där kortsida och långsida möts.
Inkast
Att få ett inkast går till på liknande sätt som att få en hörna. Om bollen tar på en motståndarspelare och går ut över sidlinjen så får ditt lag ett inkast. När det gäller själva utförandet måste du kasta bollen med båda händerna.
Dödens grupp
I alla fotbollsmästerskap finns det svårare grupper och enklare grupper. En enkel grupp har ofta endast en toppnation i följt av en okej nation (läs Sverige) samt ett par svagare. En tuff grupp har å andra sidan två toppnationer som spelar mot hyfsade eller svaga lag.
Dödens grupp däremot – det är den tuffaste gruppen av de alla. Då ska det vara tre toppnationer i en och samma grupp. I det kommande EM är Grupp F dödens grupp, med Tyskland, Portugal, Frankrike och Ungern.
Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021